In ronde 6 van het Groningen Chessfestival maakten de koplopers dan eindelijk pas op de plaats: zowel tussen Evgeny Romanov en Valery Kazakouski als tussen Dengla Aarav en Sergei Tiviakov werd het snel remise. De Indiรซr Panda Sambit maakte hiervan gebruik door de twee leiders in het klassement (Romanov en Kazakouski) bij te halen via een zege op Nikola Kanov, na een eindspel dat de negentienjarige IM Sambit tot op het bot had afgekloven. Van de Nederlanders deden Dimitri Reinderman en Rick Lahaye goede zaken: via overwinningen op respectievelijk Arthur de Winter en Eelke de Boer klommen zij naar de gedeeld vierde plaats, een halfje achter het leidende trio dat vijf punten heeft.

Uit het liveblog:

Erika Sziva opent zesde ronde

De ronde van vandaag – de zesde in de open groepen en de tweede in de Compactgroepen – werd ingeluid door Erik Sziva van de beste zet.

(foto Bart Beijer)

Govert Pellikaan meldde ook dat gelijktijdig met deze groepen een sneldamtoernooi plaatsvindt achterin het ACLO-complex, en dat vanavond in Proeflokaal Hooghoudt het Afterchess doorgaat met een Duck Chess-toernooi – een favoriete bezigheid van de toernooidirecteur zelf.

Fraai trucje Dolf Wissmann

De Fries Dolf Wissmann is een groot schaakprobleemkenner en (dus) een liefhebber van de schoonheid in het schaken. Als je dan zelf iets moois produceert is dat helemaal win-win. Uit de eerste ronde van het Compacttoernooi:

Wissmann-Bezemer

Het matbeeld dat ontstaat na 20.Pb5! Dxf3 21.Pxd6 ziet er inderdaad fraai uit. Dat betekent dat zwart de dame moet geven: 20…Dc5 21.Tc7+ of, zoals in de partij gebeurde, 20…axb5 21.Dxa3 Kxb7 en wit won.

46 dammers, Wouter Sipma favoriet

In de HG Hal achterin het ACLO-sportcentrum spelen 46 dammers vanmiddag een sneldamtoernooi (tien ronden Zwitsers, 5+3 bedenktijd). Favoriet is de Groninger grootmeester Wouter Sipma, maar hij krijgt te maken met vele regionale toppers die hem graag het damleven zuur zullen maken. Sterker nog, in de eerste ronde heeft hij zojuist van Jan Algra verloren.

De dammers in actie; op de voorgrond Wouter Sipma (links) en Jan Algra (foto Bart Beijer)

Een Marshallgambiet

De interessantste opening die we op dit moment zien is het Marshallgambiet in het Geweigerd Damegambiet (รฉรฉn van de zeven naar deze Amerikaanse houwdegen genoemde gambieten die het schaakspel kent) dat op het bord is gekomen bij Tarun Kanyamarala en Michal Krasenkow. Wie deze opening niet kent zal flink schrikken van de zet 9.Lf8!, maar 9…Pe7 10.Lxg7 is prima speelbaar voor zwart.

Kanyamarala-Krasenkow

Krasenkow deed hier de op รฉรฉn na populairste zet 10…Tg8, mogelijk om de volgende lange theoretische remisevariant te ontwijken: 10…Pb4 11.Lxh8 e5 12.Dd6 (na 12.Lf6 Lf5! wordt het schaak op c2 dodelijk omdat de zwarte toren er op d8 bij kan komen) 12…Pc2+ 13.Kd2 Lf5 14.Pg3 Df4+ 15.Kc3

15…Pd5+ 16.cxd5 Dd4+ 17.Kb3 Pxa1+ 18.Ka3 Pc2+ met eeuwig schaak.

Inmiddels is de partij ‘ontaard’ in een redelijk standaard dameloos middenspel met een plus voor wit vanwege zijn loperpaar en betere pionnenstructuur.

Dameoffer Onno Elgersma niet nieuw

Op zijn livestream bekeek Sipke Ernst eventjes het interessante dameoffer dat Onno Elgersma pleegde tegen Teimur Toktomushev.

Elgersma-Toktomushev

De zet 14…Lxd2!? is niet nieuw; hij is in 2020 al gespeeld door Maksim Matlakov en David Paravyan. Ook onze landgenoot Liam Vrolijk kreeg het in juli dit jaar op het bord. Toktomushev ging niet in op de hoofdvariant 15.Dxb6 Lxc1, waarna wit duchtig moet uitkijken, maar als hij dat doet met de ‘hoofdvariant’ 16.Dd4 Tfb8 17.b3 Tb4 18.Dd3 Lb2 19.a3 staat hij nog ietsje beter.

Remise aan topbord

Evgeny Romanov en Valery Kazakouski hebben het elkaar niet moeilijk gemaakt: in een Klassieke Spanjaard (3…Lc5) gebeurde er niet veel en werd op zet 19 tot remise besloten. Berry Withuis schreef over zulke partijen ooit: “Ik ben een heer, u bent een heer, wie van ons zal de zwijnen hoeden?”

Romanov vertelde dat hij het met wit vandaag zeker wel had willen proberen, maar dat Kazakouski goed voorbereid was en hijzelf weinig had bereikt nadat hij een en ander door elkaar had gehaald.

19 uur geleden

Ook halve rustdag Aarav en Tiviakov

Ook Dengla Aarav en Sergei Tiviakov nemen een halve rustdag; remise. Ze waren iets langer bezig dan Kazakouski en Romanov maar speelden minder zetten: zestien.

Reinderman verslaat De Winter

Dimitri Reinderman meldt zich weer in de top via een zege op Arthur de Winter. Momenteel zit hij in een post-mortem met Sipke Ernst op diens livestream. Een cruciaal moment in de partij was het volgende:

Reinderman-De Winter

Wit heeft net een paard op c4 geslagen en nu speelde De Winter de mysterieuze zet 24…Dg4?. Als je 24…Dh3+ ziet, speel je hem toch, hoewel na 25.Kxh3 (25.Kg1 Dh1+) 25…Pxf2+ 26.Kg2 Pxd3 het zwarte paard licht in de problemen lijkt te zijn. Dat probleem kan zwart echter oplossen, bijvoorbeeld 27.Tb3? d5 28.Tc7 Pxb4! en op de zet die Reinderman had gepland, 27.Pxd6, redt zwart zich met 27…Te1 of 27… Te3. Reinderman had het dus op zet 21 nauwkeuriger kunnen doen met eerst 21.Kh2 (dekt h3) of 21.Tbc1 (houdt f2 gedekt).

Na 24…Dg4? kon zwart het niet meer houden.

De partij tussen Ori Kobo en Andrii Palchuk is geรซindigd in eeuwig schaak. Mocht u gedacht hebben dat dit de partij Stremavicius-Maatman was, dan valt dat te begrijpen. Door een mysterieuze technische fout zijn speelborden 5 en 6 een tijdlang omgewisseld geweest. Maatman is degene die momenteel een toreneindspel met minuspion probeert te keepen.

Geen kater voor Kollen

Ondanks zijn deelname aan de SISSA Kerstblitz van gisteravond (hij werd gedeeld eerste met Thomas Beerdsen maar blitzte nog lang door) zette Zyon Kollen vandaag opnieuw een puike prestatie neer met een solide remise tegen grootmeester Alexander Kovchan.

Spektakelzege Koen Lambrechts

“Het gaat wel goed hรจ?” vroeg toernooifotograaf Bart Beijer aan Koen Lambrechts na diens zege op Pijas Stremavicius. “Belachelijk goed,” was het antwoord. De voormalige directeur van dit toernooi was de Litouwse FM naar de keel gevlogen met een loperoffer op f7 en dat was gewoon sterk.

Lambrechts-Stremavicius

Stremavicius speelde hier 22…Kg6? waarna Lambrechts een winnende aanval kreeg met 23.Le5 en f2-f4. Die witte loper moest er koste wat kost af: 22…Pxg3 23. fxg3+ ziet er heel eng uit met de open f-lijn, maar na 23…Kg7 of 23…Kg6 24.Tae1 Dd6 blijkt er geen directe winst voor wit in te zitten, hoewel na dameruil zelfs het eindspel gunstig voor hem is.

Koen Lambrechts (foto Bart Beijer)

Toreneindspelen

Nick Maatman heeft zijn toreneindspel tegen Titas Stremavicius inderdaad remise gehouden, terwijl Rick Lahaye zijn twee pluspionnen tegen Eelke de Boer wel verzilverde.

Sambit meldt zich in de top

Panda Sambit is langzaam omhooggeklommen in dit toernooi en heeft zich nu zelfs bij de koplopers gevoegd. Vandaag moest Nikola Kanov eraan geloven. Na een solide partij waarin het evenwicht nauwelijks werd verbroken leek er geen man overboord voor de jonge Bulgaar toen hij zijn paard moest offeren voor een paar pionnen. Maar Sambit perste er nog een winstpoging uit door alles op de zwarte koning te richten.

Sambit-Kanov

Zwart ging hier in de fout met 62…Ta5?. In dit eindspel, waar de zwarte koning al behoorlijk in het nauw staat, moet de verdedigende toren zowel van opzij als van onderen schaak kunnen geven. Dat laatste kan na de tekstzet niet. Elke normale zet met de toren op de b- lijn was nog goed, maar eenvoudig is het natuurlijk allang niet meer voor zwart.

Een tragisch einde, maar het had nog erger kunnen zijn… als wit de twee zwarte pionnen langzaam had veroverd en dan nog 50 zetten lang het eindspel T + L tegen T had uitgemelkt…

Panda Sambit (foto Bart Beijer)

Veertienjarige Matheo Boxum wint sneldamtoernooi

Het sneldamtoernooi in de HG Hal is geรซindigd in een verrassing. De veertienjarige Matheo Boxum uit Emmeloord was oppermachtig in dit evenement met acht overwinningen en twee remises: 18 punten dus. De veelbelovende jeugdspeler bleef Jan van Dijk uit Ureterp liefst drie punten voor (15) en op de gedeeld derde plaats met 14 punten eindigden grootmeester Wouter Sipma (Groningen) en Rick Hakvoort uit Wezep.