Er vallen nog steeds zeer weinig remises in het Groninger Chessfestival en de koplopers
blijven elkaar naar het leven staan. Dat betekent dat er na vandaag nog slechts twee
koplopers zijn met 4½ punt uit 5 partijen: Valery Kazakouski en Evgeny Romanov. Beiden
speelden vandaag met wit zeer gedegen partijen en versloegen respectievelijk Titas
Stremavicius en Ori Kobo. Neerlands hoop Arthur de Winter moest vandaag met zwart het
hoofd buigen voor routinier Sergei Tiviakov, die dus het stokje overneemt van De Winter, een
half puntje achter de twee koplopers. Ook op 4 punten kwamen de veertienjarige Dengla
Aarav, die in een scherpe Siciliaanse Drakenvariant Thomas Beerdsen diens tweede
nederlaag toebracht, Sambit Panda, die Mary Ann Gomes in een goede drukpartij versloeg,
en de zestienjarige Bulgaar Nikolai Kanov die Irina Bulmaga de baas bleef in de mooiste
partij van de dag. Nick Maatman miste een prachtkans om zich bij dit groepje te voegen;
tegen Dimitri Reinderman overzag hij een tactische damewinst en de partij werd na vele
avonturen remise.

Uit het liveblog:

Zaid Alzaid opent vijfde ronde, Compact begint met 160 deelnemers

Na een Kerstpauze van één dag zijn we zojuist weer begonnen met ronde 5 van de drie open groepen. Zaid Alzaid van Home of Chess in Koeweit, die hier ook deelneemt samen met zijn zoon Meshal, luidde de bel.

Foto Bart Beijer. Let ook op op de Chessfestival-mok!

De diverse Compactgroepen starten vandaag ook. Toernooidirecteur Govert Pellikaan sprak zijn vreugde uit over het grote aantal deelnemers: liefst 160 Compact-spelers zijn er vandaag bijgekomen! Ook aanwezig vanaf vandaag is schaakwinkel De Beste Zet met boeken en andere schaak- en damparafernalia.

1 uur geleden

Spektakel vanaf zet 7

De opmerkelijkste stelling in dit stadium staat op het bord bij Nick Maatman en Dimitri Reinderman. Maatman pakte Reindermans Hollandse Opening aan met 2.Lg5 en nadat de loper was weggejaagd met 4…h6 5.Lf4 manoeuvreerde hij snel zijn dame naar g3, met aanval op pion g6. Reinderman had dit twee jaar geleden al eens op het bord gehad, tegen de Duitse Im Valentin Buckels, en had toen het weinig aantrekkelijk ogende 7…Kf7 gespeeld. Maar vandaag reageerde hij met het pionoffer 7…0-0. Maatman antwoordde a tempo 8.Lg5!? en Reinderman sloeg deze loper, wat opmerkelijk is want nu krijgt wit een stormachtige aanval. Waarschijnlijk had hij 8…De8 moeten doen.

Oude Draak

Thomas Beerdsen en Aarav Dengla hebben via zetverwisseling (5…Ld7) een oude variant van de Siciliaanse Draak op het bord gebracht, waarin ook ‘oude’ dingen gebeuren: Beerdsen stoomde op met 14.h4 en 15.g4 en Dengla antwoordde met het standaard-kwaliteitsoffer 15…Txc3. Is dat ook goed in deze exacte stelling?

Snelle zege Migchiel de Jong

Het eerste volle punt van vandaag komt op naam van Migchiel de Jong. Zijn jonge opponent Gachatur Kazarjan behandelde het Frans niet optimaal en met een sterke centrale constructie (koning veilig op d7) kon De Jong binnendringen op de damevleugel.

Maatman grijpt mis

Nick Maatman miste zojuist een eenvoudige winst.

Maatman-Reinderman

Wit kon hier de dame winnen met 17.Th8+, waarna Reinderman onmiddellijk had kunnen opgeven. In plaats daarvan deed Maatman 17.Dxd6? en nu komt zwart er goed uit met 17…Le6. Een opmerkelijk moment op dit niveau!

Ook snelle zege Machteld van Foreest

Ook Machteld van Foreest is snel klaar vandaag. In een stelling met tegengestelde rokades leek haar aanval al iets meer belovend toen de jeugdige Noah Ritzerveld pardoes een kwaliteit weggaf. Ritzerveld zette hierop alles op de aanval, maar het was zwart die uiteindelijk eerder bij de witte koning kwam.

Fabuleus concept Kanov

 Nikolai Kanov heeft zojuist Irina Bulmaga in een prachtpartij verslagen.

Bulmaga-Kanov

Bulmaga heeft zojuist 20.Le3 gespeeld en dacht nu wellicht de d4-pion te gaan winnen met een zet als b2-b4, maar de zestienjarige Bulgaar pareerde de dreiging met een fabuleus concept:

20…f5!! 21.exf6 e5

Hiermee heeft zwart een monsterlijk centrum gecreëerd en bovendien gaan we zien dat hij ook een paar concrete dreigingen heeft:

22.fxg7?

Opent de f-lijn!

22…Dxg7 23.Ld2 d3! 24.Dxd3 Txf2+ 25.Kh1

En nu de elegante slotpointe:

25…Pd4! 26.Pxd4 Db7+

En opgegeven wegens mataanval. 27.Pf3 Txf3 gelooft u verder wel.

Nikolai Kanov: in de voetsporen van Veselin Topalov? (foto Bart Beijer)

Romanov voert de druk op

Evgeny Romanov heeft met gedegen spel de druk opgevoerd. In een eindspel met zware stukken heeft zijn tegenstrever Ori Kobo te kampen met onderste rij-problemen en het oprukken van de d-pion lost die niet op. Romanov is ook bezig aan een uitstekend toernooi, we gaan zien of hij het punt op het droge kan trekken.

Tiviakov in zijn element

Voor het eerst in dit toernooi is Arthur de Winter in de problemen. In een Anderssen-Spanjaard (met 5.d3 in plaats van 5.De2, wat Tiviakov eergisteren speelde) leek wit eerst een aanval te krijgen. Dat wist De Winter nog af te weren, maar nu staan de zwarte stukken heel passief, de dames zijn er net af gegaan, wit heeft een pion gewonnen en dit lijkt een kolfje naar Tiviakov’s hand.

Kazakouski en Stremavicius op kousevoeten

Aan het topbord heeft Valery Kazakouski een optisch voordeeltje, de engines vinden dit ook heel fijn voor wit, maar Titas Stremavicius staat al een tijdje en in een partij tussen mensen lijkt het heel moeilijk hier iets te bereiken. Hij zal het toch van d4-d5 moeten hebben en de zet 36…Te6?! lokt dat zelfs uit. De tijdnoodfase begint; hier staat ook nog wel iets te gebeuren.

Romanov pakt de kop

Evgeny Romanov heeft het inderdaad keurig afgemaakt, maar Valery Kazakouski heeft zojuist inderdaad 37.d5 gespeeld en lijkt nu ook op winst af te stevenen omdat de tegentruc 38…Pb5 niet blijkt te werken: als alle torens eraf gaan loopt de witte d-pion door.

Evgeny Romanov (foto Bart Beijer)

Kazakouski wint ook

 Valery Kazakouski heeft Evgeny Romanov alweer bijgehaald via een zege op zijn landgenoot Titas Stremavicius, die het eindspel niet eens haalde maar in de tactische melêe materiaal verloor. Op zijn livestream prees Sipke Ernst Kazakouski: “Hij werkt met kleine middelen, indrukwekkend; een goede speler.”

Valery Kazakouski (foto Bart Beijer)

Tiviakov, Kanov, Aarav en Panda in de achtervolging

Sergei Tiviakov heeft inderdaad het volle punt gepakt in het toreneindspel tegen Arthur de Winter. Hij pakt daarmee de gedeeld derde plaats met vier punten. Tiviakov wordt vergezeld door Nikolai Kanov en de jonge Indiërs Sambit Panda en Dengla Aarav. Aarav versloeg vandaag Thomas Beerdsen in een typische Draak-partij. Om aan te vallen offerde Beerdsen een kwaliteit terug, maar zwart hield prima stand en hield na een aantal tactische wederwaardigheden een eindspel met drie pluspionnen over. Panda bleef in een knappe drukpartij zijn landgenote Mary Ann Gomes de baas.

Remise bij Maatman-Reinderman

Nick Maatman ontwikkelde in het tweede deel van zijn partij met Dimitri Reinderman opnieuw druk, en kwam ten tweeden male uitstekend te staan, maar nadat hij zijn materiaal had teruggewonnen en twee pionnen voor een kleine kwaliteit had, haperde het opnieuw. De resterende stukken van Reinderman werkten goed samen, en in een stelling die weer totaal onduidelijk was koos Maatman eieren voor zijn geld met eeuwig schaak. Hij zal zich nog wel even achter de oren krabben als hij de stelling na zwarts zestiende zet bekijkt…

Nick Maatman (foto Bart Beijer)

In een korte reactie na de partij meldde Maatman dat hij wel wist dat 9…hxg5 goed was maar dat hij niet uitgebreid had gekeken naar de weerlegging. Computervoorbereiding! “Daarna kwam een goede fase, maar dat ik 17.Th8+ gemist heb… niet best.” Maatman troostte zich met het feit dat een remise tegen Reinderman toch een goed resultaat is.

Kazakouski en Romanov grijpen de macht

Er vallen nog steeds zeer weinig remises in het Groninger Chessfestival en de koplopers blijven elkaar naar het leven staan. Dat betekent dat er na vandaag nog slechts twee koplopers zijn met 4½ punt uit 5 partijen: Valery Kazakouski en Evgeny Romanov. Beiden speelden vandaag met wit zeer gedegen partijen en versloegen respectievelijk Titas Stremavicius en Ori Kobo. Neerlands hoop Arthur de Winter moest vandaag met zwart het hoofd buigen voor routinier Sergei Tiviakov, die dus het stokje overneemt van De Winter, een half puntje achter de twee koplopers. Ook op 4 punten kwamen de veertienjarige Dengla Aarav, die in een scherpe Siciliaanse Drakenvariant Thomas Beerdsen diens tweede nederlaag toebracht, Sambit Panda, die Mary Ann Gomes in een goede drukpartij versloeg, en de zestienjarige Bulgaar Nikolai Kanov die Irina Bulmaga de baas bleef in de mooiste partij van de dag. Nick Maatman miste een prachtkans om zich bij dit groepje te voegen; tegen Dimitri Reinderman overzag hij een tactische damewinst en de partij werd na vele avonturen remise.