De Litouwse grootmeester Valery Kazakouski, die het hele toernooi al aan kop staat, nam vandaag alleen de leiding met 6 punten uit 7 partijen door te winnen van de Indiër Panda Sambit terwijl zijn rivaal Evgeny Romanov met zwart remiseerde met Sergei Tiviakov. Sambit beging een paar onnauwkeurigheden waarna zijn stukken ongelukkig kwamen te staan en hij een loper verloor. De veertienjarige Indiër Dengla Aarav deed het opnieuw prima met een solide remise tegen grootmeester Dimitri Reinderman. 

De zestienjarige Bulgaar Nikola Kanov won na een tactisch gevecht van grootmeester Titas Stremavicius en Nick Maatman bleef de verrassende Koen Lambrechts de baas. Daarmee staan zes spelers nu met 5 punten op de derde plaats: Tiviakov, Aarav, Reinderman, Kanov, Maatman en tenslotte Rick Lahaye. Een remiseclaim van diens Chinese tegenstander zorgde voor veel ongemak, toen de claim eerst werd toegewezen, maar later ter discussie stond. Uiteindelijk gaf de Commissie van Beroep de doorslag: de remise blijft staan.

Uit het liveblog

Vertraging

 Peter Boel

We hebben een kwartier of wat vertraging omdat momenteel ergens in het centrum van Groningen een bus stilstaat waarin vele deelnemers aan dit toernooi zitten, onder wie ook een aantal topspelers.

 •  0
 • Delen
 • Commentaar

één dag geleden

Gert Ligterink luidt de bel voor ronde 7

 Peter Boel

Nadat de spelersbus en ook een Groningse lijnbus met een dik kwartier vertraging zijn aangekomen, en nadat hoofdarbiter Erwin Denissen weer zijn drie Fair Play scans heeft uitgevoerd, zijn we dan nu gestart met ronde zeven. Gert Ligterink, die vandaag commentaar geeft, luidde de ceremoniële bel.

De openingshandeling van Gert Ligterink wordt ook gefilmd door OOG TV (foto Bart Beijer).

Gelijktijdig met deze ronde wordt in de HG Hal vanmiddag een jeugdtoernooi georganiseerd met een stuk of 120 jeugdspelers.

bijgewerkt: 21 uur geleden

 •  0
 • Delen
 • Commentaar

21 uur geleden

Romanov: “Groningen mooie historische stad”

 Peter Boel

De 2.c3-Siciliaan van Sergei Tiviakov leverde volgens commentator Gert Ligterink een klein plusje op waarmee de Groninger GM misschien wel had kunnen werken tegen een mindere tegenstander, maar tegen Evgeny Romanov gaf hij zijn pogingen in een vroeg stadium op. De ex-Rus is nu in de livestream met Sipke Ernst, maar het geluid is niet optimaal. Wordt aan gewerkt! In ieder geval uitte Romanov zich zojuist positief over de speelstad Groningen: “een mooie historische stad met spirit”.

bijgewerkt: 21 uur geleden

 •  0
 • Delen
 • Commentaar

21 uur geleden

Powerplay De Winter

 Peter Boel

Arthur de Winter was vandaag weer in zijn element. In de Rossolimo-Siciliaan met 3…g6 van Selwin Keuning kwam hij al snel met het pionoffer 7.b4 en voerde de druk op tot ondraaglijke hoogte. Nadat Keuning een tweede pion verloor zonder compensatie gaf hij er de brui aan.

 •  0
 • Delen
 • Commentaar

21 uur geleden

Beerdsen vangt dame

 Peter Boel

Thomas Beerdsen versloeg Zyon Kollen in een actuele pionoffervariant van het Dooorschuif-Frans: het Milner-Barry Gambiet. Met 9.Lxh6!? offerde Beerdsen een kwaliteit om de zwarte dame op a1 in te kunnen sluiten, maar mogelijk was op de volgende zet 10.Ld2! sterker dan 10.Lc1. Zwart moet toch de toren slaan (anders staat hij een stuk achter) en nu is wit sneller, want later moest de loper toch naar d2. Toch kan dit heel snel fout gaan, en met Kollen gebeurde dat op zet 14:

Beerdsen-Kollen

Hier rokeerde Kollen en daarmee kreeg hij na (14…0-015.Pa3 te weinig voor de dame. Het beste is de loper terug te trekken van de c-lijn, met bijvoorbeeld 14…Le7, want nu is 15.Pa3 Dxc3 16.Lxc3 Txc3 17.Db1 Lxa3 nog prima speelbaar voor zwart.

Beerdsen meende zelf dat 14…Lb6 sterker was dan 14…Le7 omdat hij na die laatste zet nog 15.Pxd4 had alvorens de dame te vangen. Dan gooit 15…Lf6! nog wat roet in het eten. Na 16.Pb5 Lxb5 17.Lxb5+ Ke7 kan wit weer 18.Pa3 doen, maar staat zwart OK na 18…Txc3 19.Lxc3 Dxc3.

Op 14…Lb6 is volgens Stockfish 15.Pe5! sterk, om de zwarte koning met schaakjes te kunnen bestoken. Nu is 15…a6 16.Pxd7 Kxd7 17.Pa3 weer een goede versie van de damevangst.

Het is in ieder geval duidelijk dat zo’n stelling altijd nog weer minder duidelijk is dan je denkt!

Thomas Beerdsen (foto Bart Beijer)

Kazakouski ontsnapt

 Peter Boel

De man die het hele toernooi al bovenaan staat, Valery Kazakouski, heeft vandaag alleen de leiding genomen. Panda Sambit nam een paar mindere beslissingen waardoor zijn stukken ongelukkig kwamen te staan. Toen er een zwarte dame op d2 en een loper op d3 terechtkwamen leidde dat onherroepelijk tot stukverlies.

Valery Kazakouski pakte vandaag de gele trui (foto Bart Beijer)

 •  0
 • Delen
 • Commentaar

21 uur geleden

Remise Dengla-Reinderman

 Peter Boel

Dengla Aarav handhaaft zich prima in de top van dit toernooi. Vandaag remiseerde hij met grootmeester Dimitri Reinderman. Na een Pirc/Philidor met de bekende dameruil op d8 ontstond al vrij snel een dubbele-toreneindspel. Daarin probeerde Reinderman nog wel iets, maar veel werd het niet.

Dengla Aarav (foto Bart Beijer)

bijgewerkt: 21 uur geleden

 •  0
 • Delen
 • Commentaar

20 uur geleden

Elegant slot bij Kanov-Stremavicius

 Peter Boel

Nikola Kanov heeft zich goed hersteld van zijn nederlaag tegen Panda Sambit van gisteren. Hij pakte de Rauzer van Titas Stremavicius scherp aan en hield de zwarte koning in het midden. Rond zet 25 werd het een stuk onduidelijker, maar het liep goed af voor de zestienjarige Bulgaar.

Kanov-Stremavicius

Als zwart hier 25…Db4 speelt staat hij zelfs iets beter, maar Stremavicius meende ook veilig te zijn met 25…Kd7. Daarop had Kanov echter iets fraais klaarliggen: 26.Lb5+! Lxb5 27.Tcd1 met damewinst. Stremavicius probeerde nog 27…Tc1+ maar staakte een paar zetten later zijn pogingen. Kanov was zo opgetogen met deze zege dat hij prompt een T-shirt van het toernooi kocht.

Nikola Kanov (foto Bart Beijer)

bijgewerkt: 19 uur geleden

 •  0
 • Delen
 • Commentaar

19 uur geleden

Maatman wint met pionnenwals

 Peter Boel

Nick Maatman heeft de verrassing van het toernooi, Koen Lambrechts, vandaag teruggewezen. De Groningse IM voerde geduldig de druk op en Lambrechts stond pijnlijk krap. Toen hij een bevrijdingspoging deed met 25…b5 reageerde Maatman met 26.c5 en kreeg hij een enorme pionnenmacht, waartegen de zwarte stelling niet meer bestand was.

Nick Maatman geeft commentaar bij de livestream van Sipke Ernst (foto Bart Beijer)

 •  0
 • Delen
 • Commentaar

19 uur geleden

Grootmeesterscalp voor Eelke de Boer

 Peter Boel

Eelke de Boer heeft vandaag weer eens een grootmeesterscalp veroverd: die van de grote Michal Krasenkow zelfs. Een razend spannend eindspel mondde uit in een pionnenrace waarin 49.h4 van de Pool te langzaam was. Hij had 49,g5 moeten doen; immers, volgens het adagium van Manuel Bosboom loopt één pion harder dan twee. Na 49…b4 moet wit dan eerst zijn koning en paard erbij te halen, maar dan blijft het erg spannend. Zoals het ging moest Krasenkow zijn paard geven en was het eindspel van toren tegen twee pionnen gewonnen voor zwart.

Eelke de Boer rechts naast Zyon Kollen (foto Bart Beijer)

 •  0
 • Delen
 • Commentaar

18 uur geleden

Jin Yueheng-Lahaye: wordt vervolgd

 Peter Boel

De partij tussen Jin Yueheng en Rick Lahaye krijgt mogelijk nog een staartje. We gaan eerst even naar het schaaktechnische gedeelte:

Jin Yueheng-Lahaye

Na wits laatste zet 45.Ke2-d2 lijkt er iets mis te gaan met de zwarte paarden, maar Lahaye had een probaat paardenmiddel uitgedokterd: 45…Db1! en nu gaat 46.Lxd3 niet wegens 46…Pf3+ plus mat. Zwart won een pion na 46.Da1 Dxa1 47.Pxa1 Pxb4 en Lahaye kon rustig voor de winst gaan.

Lahaye had de zetten herhaald om rustig naar een winstplan te kunnen zoeken, maar hier claimde Jin Yueheng remise omdat na de zet die hij wilde spelen, 62.Lf1, dezelfde stelling voor de derde maal zou ontstaan. Hoofdarbiter Erwin Denissen werd erbij gehaald, deze constateerde dat de claim juist was en de vrede werd getekend. Even later kwam Lahaye er echter achter dat na 62.Lf1 weliswaar drie keer dezelfde stelling op het bord zou verschijnen, maar met een andere speler aan zet: zwart, ditmaal. “Heel pijnlijk, een arbitrale dwaling,” gaf Denissen toe. Lahaye diende een protest in en het geval is voorgelegd aan de Commissie van Beroep. Een mogelijke uitkomst is dat de partij morgen alsnog wordt uitgespeeld vanuit de slotstelling. Wordt vervolgd dus!

Kan Rick Lahaye toch nog voor het volle punt gaan? (foto: Bart Beijer)