Evgeny Romanov is vandaag met een vol punt voorsprong winnaar geworden van het Groningen Chessfestival: 7ยฝ uit 9. Tegen Panda Sambit had hij het in de opening moeilijk, maar uiteindelijk sleepte hij een zege uit het vuur. Ondertussen had zijn grootste rivaal, Valery Kazakouski, geblunderd in een goede stelling tegen de openbaring van het toernooi, Nikola Kanov. Deze overwinning bracht de zestienjarige Bulgaar op een gedeeld tweede plaats en leverde hem ook een IM-norm op. Datzelfde geldt voor de nog een jaar jongere Chinees Jin Yueheng, die vandaag Irina Bulmaga versloeg. Kazakouski eindigde ook op 6ยฝ punt, evenals de Israรซlische grootmeester Ori Kobo, die in een uiterst wilde partij de lokale held Eelke de Boer de baas bleef. Als beste Groningers eindigden nu Sergei Tiviakov en Nick Maatman, beiden op 6 punten en op een gedeeld zesde plaats met Sambit, Dimitri Reinderman, Pijus Stremavicius uit Litouwen en Arthur de Winter.

Uit het liveblog:

Erwin Denissen opent laatste ronde

De laatste, beslissende ronde is net om 11 uur gestart. Traditioneel worden op deze dag de Nosbo-oliebollen geserveerd.

Zodra de laatste partij is geรซindigd zal in de speelzaal de prijsuitreiking plaatsvinden.

Toernooidirecteur Govert Pellikaan riep nog even de nieuwe Nederlands Kampioen Onderwaterschaken naar voren: dat was Zyon Kollen, die gisteravond in het Willem Alexanderbad de titel veroverde op Sipke Ernst na een barrage. Zyon kreeg van Pellikaan nog een toernooi-T-shirt.

Hoofdarbiter Erwin Denissen luidde vervolgens de bel voor de start van de laatste ronde.

Rick Lahaye ruw wakker geschud

Rick Lahaye is binnen het uur ten onder gegaan vanwege een verrassende versie van het oude ‘Greek Gift’ offer:

Pijus Stremavicius-Lahaye

De dame die Lahaye net op e8 heeft gezet (zij moest naar e7, ook om h4 gedekt te houden) blokkeert de vluchtroute van toren en koning, dus: 15.Lxh7+! en Lahaye gaf meteen op. Na 15…Kxh7 wint 16.Dh4+ Kg6 17.Dg5+ Kh7 18.Dh5+ en 19.Pg5.

Geen lekkere manier om wakker te worden.

Vooraan: Pijus Stremavicius (links) tegen Rick Lahaye. Achter hen Arthur de Winter versus Mary Ann Gomes.

Remises

Zo’n laatste ronde kent altijd een aantal snelle remises, van spelers die moegestreden zijn, of tevreden, of niet in staat nog iets te bereiken. Aan bord 3 hebben zojuist Sergei Tiviakov en Dimitri Reinderman vrede gesloten.

Tiviakov en Reinderman op de voorgrond; daarachter Eelke de Boer en Ori Kobo.

Origineel openingswerk bij Romanov-Sambit

Evgeny Romanov heeft opnieuw al snel een ongebruikelijke openingsstelling op het bord, vandaag is dat ook te danken aan Panda Sambit. Deze speelde een ‘Orthodox’ Damegambiet met het hippe 4…a6 gevolgd door het tijdelijke pionoffer 5…b6/6…c5. Tijdelijk, zou je zeggen, maar Romanov wilde met 7.Pa4 wel even weten hoe zwart dat precies ging oplossen, met die b6-pion. Diens oplossing met 7…cxd4 en 8…Lb4+ lijkt OK.

Evgeny Romanov

Kazakouski en Kanov gaan ervoor

Aan bord 2 is de spanning tot het uiterste gestegen. Wit heeft zojuist een toren ingezet met 24.Te5 en alle analyserenden hier (Sipke Ernst op de stream, Simon Elgersma in de commentaarzaal) vroegen zich af of 24…Db3! hier niet de beste reactie was, omdat dameruil dan wel gedwongen is. De directe aanname van de toren door Kanov ziet er bloedlink uit met alle open lijnen en diagonalen, maar ook nu kan hij 25…Db3 proberen.

In plaats daarvan heeft Kanov op d1 de dame geofferd, wat ook niet onlogisch lijkt, maar wit haf een zet later een sterk initiatief kunnen houden met 27.f4!.

Gigantisch spektakel

Het treffen tussen Eelke de Boer en Ori Kobo is een gigantisch tactisch spektakel geworden waarin allerlei stukken hangen en vorken en aftrekjes dreigen. Het schaakje 22…Pe1+! van Kobo is listig en plaatst wit voor grote problemen.

Romanov in de problemen

Evgeny Romanov had op een gegeven moment twee paarden aan de rand staan: mooi symmetrisch op a4 en h4. Feit is echter dat Panda Sambit gewoon prima uit de opening is gekomen en momenteel dreigt het paard op h4 met …g7-g5 gevangen te worden.

Kobo wint

Eelke de Boer heeft het niet gered. Hij moest winnen voor een IM-norm, maar in het tactische spektakel moest hij teveel materiaal inleveren en uiteindelijk de Israรซlische GM het punt laten.

IM-norm voor Jin Yueheng

De jonge Chinees Jin Yueheng heeft (net als overigens Nikola Kanov gisteren al) een IM-norm behaald. Irina Bulmaga sloeg verwoed aan het aanvallen, maar Yin Yueheng bleef koel hier en daar materiaal pakken en wist alle dreigingen tactisch af te weren. Van dit vijftienjarige talent gaan we ongetwijfeld nog veel meer horen.

Jin Yueheng

De Winter sluit in stijl af

Arthur de Winter heeft zijn toernooi toch nog lekker afgesloten. Tegen Mary Ann Gomes won hij een kwaliteit, maar hij offerde onmiddellijk materiaal terug om de zwarte stelling open te breken:

De Winter-Gomes

25.Pxb5! Txb5 26.Lxe6+ Kh8 27.Lxd7 Pxd7 28.Tf7 De8 29.Dc3+ Te5 30.Tdf1 en dit is materieel gezien nog niet dramatisch voor zwart, maar met haar bedreigde koning hield ze het uiteindelijk niet droog.

En daarmee werd toch local heroine Machteld van Foreest de beste dame in dit toernooi door Onno Elgersma te verslaan. Daarover later meer!

Romanov wint het toernooi!

Na een dramatische ontknoping is Evgeny Romanov als winnaar uit de bus gekomen na een zege op Panda Sambit, terwijl Valery Kazakouski is ingestort en heeft opgegeven tegen de dekselse Bulgaar Nikola Kanov. Romanov zal over enkele minuten in de livestream met Sipke Ernst te zien zijn. Later meer!

Slotfase partij Elgersma-Van Foreest

In de slotfase van zijn partij tegen Machteld van Foreest stortte Onno Elgersma in tijdnood in:

Elgersma-Van Foreest

Wit had een zet eerder al d5-d6 kunnen spelen, en had dat hier ook kunnen doen, want het wint een stuk. In plaats daarvan liet Onno, behoorlijk in tijdnood, Machteld terugkomen in de partij met:

34.Lxc8?! Dxd5!

En ineens gaan er allerlei lijnen naar de witte koning open.

35.Lf5 Lc5+ 36.Pxc5 Txe5

37.Lxg6?

De enige zet was hier 37.Pe4!, wat met weinig tijd ongelooflijk moeilijk te zien is. Allereerst dreigt dit een vorstelijke vork op f6, bijvoorbeeld 37…Txf5 (37…Pg3 38.De3 Pxe4 39.Tad1 Dc5 40.Dxc5 Txc5 41.Lxg6 Txg5+ is remiseachtig) 38.Txf5 Dxf5 39.Te1 en de open witte koning biedt zwart voldoende tegenkansen. Na de tekstzet maakt Machteld het keihard af:

37…Txg5+ 38.Kh2 Dd6+ 39.Kh1 Pg3+

En opgegeven.

Hiermee kwam Machteld op 5ยฝ punt en werd ze dus de beste vrouwelijke speelster. Zelf vond ze dat Mary Ann Gomes en Irina Bulmaga eigenlijk meer recht hadden gehad op deze prijs, “zij hebben sterkere tegenstanders gehad dan ik.”

Machteld van Foreest analyseert met Sipke Ernst op diens livestream.

“Heel speciaal om prijs te ontvangen van Johan Zwanepol”

In de livestream met Sipke Ernst was het eerste dat Evgeny Romanov deed zich te verontschuldigen voor zijn slechte partij, “aan iedereen, en speciaal aan mijn tegenstander.” Doordat de ex-Rus wat zaken door elkaar haalde in de opening kwam Panda Sambit zeer goed te staan met zwart, maar toen stak het euvel van de Indiรซr weer de kop op: overmatig tijdgebruik. “Misschien had hij teveel respect voor me vanwege mijn eerdere partijen in het toernooi,” opperde Romanov. Dus Evgeny bleef met hangen en wurgen overeind en kreeg langzaam kansjes. Zijn koning kon ontsnappen naar c2 en tegen de veertigste zet, toen Sambit allang op zijn increment speelde, ging het mis.

Romanov-Sambit

36…g4?

36…Te2 37.Dxf3 Txd2+ 38.Kxd2 Db1 39.Dc3 Te8 was nog wel goed voor remise.

37.d5

“Ik activeer mijn dame en kan nu op schaaks vanaf c8 altijd mijn toren op c6 ertussen zetten.”

Nog sterker volgens de engine was 37.Dc4 met de bedoeling Tg6+, maar dat is alleen maar aanvallen en niet verdedigen.

37…Te2 38.Txh6 f6

38…Txd2+ 39.Dxd2 Tc8+ 40.Tc6 en de witte vrijpion beslist.

39.Txf6

39…Txd5

Zwart heeft niets goeds meer, nu volgde beslissend:

40.Dc8+ Kh7 41.Db7+

En mat of 42.Dxd5 met schaak, dus de handen werden geschud en Romanov had zijn toernooizege.

“Ik heb vandaag niet veel speciaals gedaan,” sprak de winnaar bescheiden. “Maar je hebt toch heel goed verdedigd,” wierp Sipke tegen. “Tja, ik had ook kunnen opgeven, maar ik heb wel doorgevochten tot het bittere eind.”

Romanov, die meldde ongeveer veertig open toernooien te hebben gewonnen in zijn carriรจre tot nu toe, maar tegenwoordig ook veel coacht, zei vooral blij te zijn dat het het toernooi hier was dat hij heeft gewonnen, en dat hij straks de prijs krijgt uitgereikt door Johan Zwanepol: “Met hem is mijn schaakcarriรจre begonnen, hier in Groningen, met verschillende Europese jeugdtitels onder 12 en onder 14 jaar. We hebben altijd contact gehouden, ik heb geprobeerd hem een beetje Russisch te leren en hij heeft mij Engels geleerd.”

Kazakouski strandt in het zicht van de haven

ย En dit was het tragische moment waarop het mis ging met Valery Kazakouski:

Kazakouski–Kanov

40.Dc3?

De veertigste zet! Kazakouski wil zijn paard blijven dekken, maar dit laat een fataal schaakje toe. Goed voor wit was nog 40.Dxa4! Lxc1 41.c6 en zwart zal een stuk moeten geven voor deze pion.

40…Lf4+ 41.Kxh3 Le4! 42.Kh4 Lf5

En hiermee was alle hoop vervlogen voor de man die het hele toernooi bovenaan heeft gestaan: Kazakouski gaf op.

Maatman als laatste bezig

Nick Maatman is nog druk bezig zijn toernooi alsnog tot een succes te maken. Hij lijkt nu eindelijk in een toreneindspel door de taaie verdediging van grootmeester Vladislav Nevednichy heen te zijn.

Loek van der Hagen wint Compacttoernooi afgetekend

De talentvolle Loek van der Hagen heeft het Compacttoernooi gewonnen met de volle honderd procent score: 5 uit 5! Daarmee won de zeventienjarige speler uit het Drentse Annen nog eens ruim veertig Elopunten, terwijl hij in eind november-begin december in het sterke Llobregat Open in Spanje ook al een stuk of veertig punten aan zijn totaal had toegevoegd. Daarmee komt hij nu dik boven de 2400 Elo.

“Geen idee waarom het nu opeens zo goed gaat,” zei Loek. “Misschien betaalt het werk dat ik een tijdje geleden gedaan heb, alleen maar eerder ook met Sipke Ernst, zich nu uit. In Spanje ging het ook goed, daar heb ik 4ยฝ uit 9 gehaald tegen spelers met een gemiddelde van rond de 2400, en gescoord tegen meerdere IMs en GMs.”

Toen Mees van Osch en Ivo Maris afzegden was Van der Hagen van meet af aan de grote favoriet in het Compacttoernooi. “Ja, dat was wel jammer, als zij hadden meegedaan was het waarschijnlijk wel spannender geworden,” zei hij. “Maar mijn laatste twee partijen waren ook best spannend en niet zo makkelijk.”

Het volgende toernooi voor Van der Hagen wordt – natuurlijk, zou je bijna zeggen – Tata Steel in januari. Voor de Qualifiers heeft hij waarschijnlijk te laat gepiekt, “het zal wel Groep 1 worden.”

wilde partij de lokale held Eelke de Boer de baas bleef. Als beste Groningers eindigden nu Sergei Tiviakov en Nick Maatman, beiden op 6 punten en een gedeeld zesde plaats met Sambit, Dimitri Reinderman, Pijus Stremavicius uit Litouwen en Arthur de Winter.