Doordat koploper Valery Kazakouski vandaag met zwart remiseerde in een solide partij met Dimitri Reinderman kon Evgeny Romanov gelijk komen. Dat was niet makkelijk voor de ex-Rus, want zijn tegenstander Rick Lahaye draaide hemaanvankelijk de duimschroeven aardig aan. Romanov bracht de Nederlander echter uit zijn evenwicht met een zeer origineel strategisch idee en bleef hem tenslotte de baas in het eindspel.

Achter dit tweetal, dat op 6ยฝ punt uit 8 partijen staat, nestelde zich opnieuw de negentienjarige Indiรซr Panda Sambit, die ondanks hevige tijdnood zijn landgenoot Dengla Aarav tactisch aftroefde. Bij de Nederlanders doet behalve Reinderman en Sergei Tiviakov, die remise maakte met de sterke jonge Bulgaar Nikola Kanov, Eelke de Boer het goed. De twintigjarige versloeg met Alexander Kovchan zijn tweede grootmeester op rij.

Uit het liveblog:

Johan Zwanepol deelt boeken uit en opent achtste ronde

Johan Zwanepol, de man die dit toernooi veertig jaar lang heeft georganiseerd, ons nog steeds regelmatig bezoekt en het evenement een warm hart toedraagt, doneerde vandaag een aantal boeken uit zijn eigen verzameling aan deelnemers via een loting.

Irina Bulmaga was รฉรฉn van de winnaars (foto Bart Beijer)

Er werd nog een ander boek uitgedeeld: de New In Chess Schoonheidsprijs is in de zesde ronde van de KNSB-competitie (die van 16 december) gewonnen door Nick Maatman, die Yong Hoon de Rover met een sterk kwaliteitsoffer versloeg. Peter Boel van New In Chess, hier aanwezig als perschef van het toernooi, deelde de prijs uit aan Maatman: het boek Perpetual Chess Improvement van de Amerikaanse schaakpodcaster Ben Johnson.

Johan Zwanepol luidde de bel voor de achtste en voorlaatste speelronde.

Bekend pionoffer Kazakouski

Valery Kazakouski heeft tegen de Panov-Caro-Kann van Dimitri Reinderman (ontstaan uit het Engels 1.c4) een bekend pionoffer gepleegd met 8…Pb6, waarvoor zwart actief spel krijgt. Streamer Sipke Ernst meldde dat hij deze opening eerder dit jaar in de KNSB-competitie ook op het bord had tegen Reinderman en toen enigszins in de problemen was gekomen na 8…Dd6.

Slippertje Beerdsen?

ipke Ernst keek even vreemd op toen Thomas Beerdsen tegen Jin Yueheng 10…d5 speelde.

Jin Yueheng-Beerdsen

Een zet eerder, na 10.a3, waarschuwde Sipke nog: uitkijken voor b2-b4-b5, maar Thomas negeert die dreiging. Terecht? Op de voor de hand liggende reactie 11…Pd4 heeft wit 12.Da4 en er blijft een stuk aan de strijkstok hangen. Ernst opperde nog 11…Ld4, maar dan is het na 12.Tb1 ook mis voor zwart (12…dxc4 13.b5). Jin Yueheng is diep aan het nadenken…

Titas Stremavicius aangeslagen

 Titas Stremavicius was gisteren danig aangeslagen door zijn nederlaag tegen Nikola Kanov. Vandaag hield de grootmeester uit Litouwen het bij een korte remise met Mary Ann Gomes.

Remise aan topbord

 Naar verwachting is de partij tussen Dimitri Reinderman en koploper Valery Kazakouski ook in remise geรซindigd; in die stelling was al een tijdje niet veel meer aan de hand nadat Kazakouski zijn pionnetje had teruggepakt.

Bizarre strategieรซn

Vanuit (anti-?)strategisch oogpunt is de partij aan bord 2 tussen Rick Lahaye en Evgeny Romanov buitengewoon interessant. Lahaye speelde een dubbelfianchetto en bleef de zet d2-d4 vermijden om niet in bekende stramienen terecht te komen. Volgens Gert Ligterink, die vandaag samen met Joris Brenninkmeijer commentaar geeft, kreeg Lahaye volkomen gelijk toen hij zijn paard op d4, en even later op f5, kon zetten, maar even later vielen beide (min of meer klassiek geschoolde) commentatoren bijna van hun stoel toen Romanov na ruil op d6 terugsloeg met zijn c-pion. Positioneel totaal onverantwoord, maar de praktijk is heel anders want nu vonden Romanovs stukken tenminste wel emplooi. Lahaye ging behoedzaam verder met 18.Lc3, waar de engine wit aanraadt toch gewoon die pion op d5 te slaan. Volgens alle gangbare ideeรซn en theorieรซn staat Romanov slecht, maar wat gaat er gebeuren in de echte partij?

Evgeny Romanov kreeg vandaag ook een boek van Johan Zwanepol (foto Bart Beijer)

Beerdsen geeft op

Thomas Beerdsen heeft de hopeloze strijd opgegeven. Jin Yueheng heeft twee vrij fortuinlijke dagen achter de rug, maar in het schaken weten we: het geluk is met de sterksten!

Extreme tijdnood Panda Sambit

Panda Sambit heeft tegen zijn landgenoot Dengla Aarav een goede stelling opgebouwd maar heeft daar wel zeer veel tijd voor gebruikt. Na twintig zetten speelt hij al bijna op zijn increment. Dat is wel 30 seconden per zet erbij, maar uiteindelijk zal dat toch lastig worden.

Supertorenlift De Boer

Eelke de Boer heeft de overhand tegen Alexander Kovchan, vooral vanwege een supertorenlift van c1-c3-g3 naar g5. Daarmee heeft hij Kovchan behoorlijk in het nauw gebracht. Gaat de Groninger zijn tweede grootmeester op rij verslaan?

Eelke de Boer (foto Bart Beijer)

Gedekte vrijpion

Ook op bord 3 is de strijd boeiend. Nikola Kanov leek een optisch plusje te hebben, maar ondanks een actieve toren op d6 waren er weinig invalsmogelijkheden in de stelling van Sergei Tiviakov. Wits zet 31.f4 was positioneel aanvechtbaar. Er volgt nu een afwikkeling naar een eindspel waarin Tiviakov een gedekte vrijpion op e4 heeft – ideaal om nog een tijd door te melken.

Sergei Tiviakov (foto Bart Beijer)

Snelheidsduivel Panda Sambit

Zo weinig tijd als Panda Sambit had, zo snel was hij erbij om na zwarts fout in wat mindere stelling, 27…Ld6-e5?, keihard toe te slaan:

Sambit-Aarav

28.Pc6!

In zijn stream zat Sipke Ernst zich net af te vragen of die loper op a8 ooit nog in het spel zou komen. Het antwoord is dat dit niet zwarts grootste probleem was!

28…Lxc6

De pointe is 28…Lxb2 29.Txd5! Dxd5 (anders valt Pc5) 30.Lxc4, en die pointe zien we nog terugkomen.

29.bxc6 De6

En nu ging het heel hard met dezelfde truc:

30.Lxe5 Dxe5 31.Txd5! De7 32.Dxc4 Pe6 33.Te5

En even later opgegeven door zwart.

Romanov klampt weer aan

Met zijn zeer originele strategie kreeg Evgeny Romanov de overhand tegen Rick Lahaye, en deze moest in het eindspel de eer aan zijn tegenstander laten. De twee zaten in de kantine van het Sportcentrum nog even aan een post-mortem (best een zeldzaam verschijnsel tegenwoordig) en daarin vertelde Romanov dat hij de structuur met zwarte pionnen op d6 en d5 eerder op het bord had gehad. Met het stukkenspel daaromheen (twee (half-)open lijnen voor de torens) kan zwart die pion op d6 best een keer offeren, zijn initiatief wordt gevaarlijk, zoals we in de partij ook zagen.

Ori Kobo wijst Maatman terug

Nick Maatman zal zich niet meer in de strijd om de topplaatsen kunnen mengen na zijn nederlaag tegen Ori Kobo. Maatman beging slechts een klein onnauwkeurigheidje, 18…Pb4?!, en liep daarna de hele partij achter de feiten aan. De GM uit Israรซl won met zeer sterk spel.

Ori Kobo

Machteld laat weer van zich spreken

Machteld van Foreest, die tot nu toe een vrij anoniem toernooi speelde, kwam vandaag terug in beeld met een aantrekkelijke Siciliaanse aanval, met h5-h6, g5-g6 en alles erop en eraan. Bij de achttienjarige Rik van Rootselaar kwam het mat uiteindelijk van links:

Van Foreest-Van Rootselaar

35.Lc4

Ook 35.Dc4 werd geopperd in de commentaarzaal, voor wat het waard is. Na de tekstzet liet Rik sportief zijn tegenstandster het stijlvolle mat uitvoeren:

35…Lxc4 36.Pbd7+ Dxd7 37.Pxd7#

Machteld van Foreest op plus-1

Geen probleem voor Kanov

Wij dachten dat Sergei Tiviakov zijn zestienjarige Bulgaarse opponent nog wel pijn zou kunnen doen in het eindspel, maar daar stak Nikola Kanov meteen een stokje voor:

Kanov-Tiviakov

Met 39.g4! ondermijnde de Bulgaar meteen de potentieel gevaarlijke vrijpion op e4, en daarna had hij weinig moeite om de boel onder controle te houden. Kanov blijft een sterke indruk maken!

Nikola Kanov

Beslissend moment

Hier nog een beslissend moment uit de partij…

De Boer-Kovchan

Eelke wilde hier de beslissende aanval inzetten met 33.Tb1?, maar nu had zwart 33…Txd4! kunnen doen. Dat ziet er natuurlijk extreem gewaagd uit, maar na 34.Tb7+ Kg8 heeft wit geen tijd voor 35.g7 wegens 35…Dxf2+! 36.Dxf2 Txg4+ en zwart wint. Kovchan speelde echter 33…Kg8? en nu was het uit na 34.g7 Tfc8 35.Dh2.