Doordat de twee topborden in remise eindigden, kon de Litouwse grootmeester Titas Stremavicius zich bij het leidende viertal voegen door Michal Krasenkow een ingewikkeld eindspel af te snoepen.

Ori Kobo en Valery Kazakouski probeerden het zeker wel, maar ze namen niet al te veel risico en speelden een correcte remise. Arthur de Winter ging er tegen grootmeester Evgeny Romanov weer vol in, maar het resultaat was een zwaarbevochten remise waarin zich veel moois onder de oppervlakte afspeelde; de variant waarmee De Winter de puntendeling forceerde was ook aardig. Deze vijf spelers staan nu op allen op 3ยฝ punt uit 4 partijen.

Opmerkelijk was vandaag nog het optreden van twee vrouwelijke titelhouders: zowel WGM Mary Ann Gomes uit India (tegen grootmeester Vladislav Nevednichy) als IM Irina Bulmaga uit Roemeniรซ (tegen de Nederlandse meester Migchiel de Jong) won met zwart in een aanval die werd ingeluid een fraai paardoffer.

Uit het liveblog

Thijs ten Dam opent derde ronde

De opening van de vierde speelronde werd voorafgegaan door een scan van spelers aan drie borden, in het kader van de Fair Play-maatregelen van de FIDE. Hoofdarbiter Erwin Denissen scande zes door live-streamer Sipke Ernst uitgelote spelers: de zwart- en witspelers aan de borden 1, 14 en 27. Hier en daar viel er een piepje te horen, maar illegale zaken werden er niet gevonden.

Valery Kazakouski (rechts) ondergaat de Fair Play-scan door hoofdarbiter Erwin Denissen (foto Bart Beijer)

De bel voor de opening werd geluid door Thijs ten Dam uit het nabijgelegen Ten Boer, een jonger broertje van de achtjarige Bram die meespeelt in de B-groep.

Vanmiddag hebben we voor de eerste keer dit jaar een livestream op de website, verzorgd door grootmeester Sipke Ernst, die met zijn publiek commentaar zal leveren op de belangrijkste partijen.

Dit is de laatste dag van de vierkampen; de prijswinnaars zullen aan het eind van de speeldag hun moment van glorie krijgen in de hal naast de speelzaal.

Beerdsen switcht van zwart naar wit

Thomas Beerdsen en Pijas Stremavicius hebben in sneltreinvaart een twintigtal zetten op het bord gebracht in het Siciliaans Vierpaardenspel met 6.Le2. De reden lijkt duidelijk: Beerdsen had dit nog in oktober tot en met 13.Dg3 met zwart op het bord tegen niemand minder dan de jonge Oezbeekse wereldtopper Nodirbek Abdusattorov in de Duitse Bundesliga. De Nederlander deed in die partij 13…Pxd3 14.Tad1 Dc5 15.Txd3 en verloor. Stremavicius wist klaarblijkelijk wat hij deed, speelde ook snel en week af met 13…h6. Het resultaat is nu een eindspel met torens en ongelijke lopers dat behoorlijk gelijk staat. Misschien hoopt wit uiteindelijk met zijn vrijpionnen op de koningsvleugel nog winstkansen te krijgen.

Reinderman en De Boer op herhaling

Dimitri Reinderman en Eelke de Boer spelen voor de tweede keer in ruim twee weken tegen elkaar. Reinderman heeft voor de tweede keer wit en speelde vandaag voor de tweede keer 1.c4. Vorige week, in de KNSB-competitie tussen De Waagtoren en Groningen Combinatie, begon het met 1…e6 2.e4 d5 3.cxd5 exd5 4.exd5 Pf6 5.Lb5+ Ld7 6.Lc4 en uiteindelijk werd het remise. Vandaag had De Boer toch geen zin in deze variant, hoewel hij er toch ogenschijnlijk aardig uit was gekomen, en verhinderde hij 2.e4 met 1…Pf6.

Reinderman staat op winst

De eerste meter die vandaag uitslaat in groot (wit) voordeel is die van Dimitri Reinderman.

Reinderman-De Boer

Zwart staat al niet prettig, door zijn onontwikkelde damevleugel en daarmee de druk op b7, en de wat ongelukkige plaatsing van het paard op h5. Relatief het beste was misschien 18…Pg7 en dan langzaam proberen eruit te komen. De Boer probeerde de druk op b7 echter te verlichten met 18…c6? en stuitte op de onverwachte respons 19.La5! waarmee zijn stukken verder in het ongerede raakten. Zoals Reinderman bij het live-commentaar van Sipke Ernst uitlegde, kon nu namelijk 19…Dd7? niet wegens 20.g4! met stukwinst omdat 20…Dxg4 21.Te8+ nog erger is. Het gevolg was uiteindelijk dat Eelke zijn dame voor een toren moest geven, en dat was veel te veel.

Reinderman links, en De Boer op de rug gezien. Naast hen het duel Beerdsen-Stremavicius en op de voorgrond de Bulgaar Kanov.ย (foto Bart Beijer)

Nog meer succes voor Gomes?

Mary Ann Gomes staat opnieuw buitengewoon goed. Haar grootmeesterlijke tegenstander Vladislav Nevednichy heeft een paar besluiteloze zetten gedaan en nu staat zijn koning behoorlijk ongelukkig op f2 – een zere plak waar Gomes met 32…Dd8! pijnlijk op drukte

Nog geen livestream

Er zijn technische problemen met de livestream die Sipke Ernst zou verzorgen, Sipke geeft nu wel commentaar voor een live-publiek.

Gronings onderonsje

Interessant werd het bij Sipke Ernst’s behandeling van het ‘Gronings onderonsje’ tussen Sergei Tiviakov en Nick Maatman. Toen Sipke Nick 13…c5 gevolgd door 14…Tg8 en …g7-g5-g4 zag spelen, concludeerde de strateeg in hem dat zwart vooral gaten in zijn eigen stelling had gecreรซerd en uitte hij het vermoeden dat Sergei met deze stelling wel raad zou weten. Toch eventjes met de engine gecheckt, en die gaf Nick gewoon gelijk: zwart staat beter! Tiviakov trok min of meer aan de noodrem met 20.g3, 22.Lxe5 en het pionoffer 23.Pf5 om het een beetje binnen de perken te houden. Beide lokale helden hebben vorig jaar een boek geschreven over schaakstrategie en pionnenstructuren – wie krijgt er vandaag gelijk? Het kon wel eens onbeslist worden, en dat zou voor Nick Maatman geen slecht resultaat zijn. Hij staat nog steeds een pion voor, maar zijn loper is wat minder sterk dan het witte paard.

Fotoย (Bart Beijer)ย van eerder in de partij — maar spreekt hij toch boekdelen?

Kan Romanov De Winter temmen?

Over schaakstrategie gesproken: Evgeny Romanov koos vandaag tegen Arthur de Winter wijselijk voor een strategische Spanjaard in plaats van een hyperscherpe Siciliaan en tot nu toe pakt dat goed uit. De strijd is uiterst boeiend en gaat nog min of meer gelijk op. Toen De Winter begon te drukken op de kwetsbare zwarte d6-pion moest Romanov actie ondernemen en dat deed hij. Het lijkt dat wit met 26.Pg3?! een flink deel van zijn plusje weggaf – het paard staat niet geweldig op g3 en er waren interessante opties als 26.Tb1 of zelfs 26.Ta2 met de bedoeling Td2.

Paardoffers Gomes en Bulmaga

Twee dames in de subtop hebben sterke paardoffers gepleegd: Mary Ann Gomes op g2 tegen Nevednichy en Irina Bulmaga op f2 tegen Migchiel de Jong. Beide offers leveren ook een beresterke, ogenschijnlijk winnende aanval op.

Irina Bulmagaย (foto Bart Beijer)

Gedegen spel van Kobo aan topbord

Aan het topbord heeft Valery Kazakouski optisch een initiatiefje, maar zijn tegenstander Ori Kobo pakt het heel gedegen aan. Hij heeft toch het loperpaar en voor de lange termijn een paar vrijpionnen op de damevleugel, terwijl de zwarte c6-pion zwak is.

Warrelende lichte stukken

In een duizelingwekkend windspel met zes lichte stukken tegen Michal Krasenkow heeft Titas Stremavicius al een tijdje de overhand. De witte pionnen zijn steeds nog net iets minder zwak dan de zwarte. De uitval 37…Pg3? pakt niet goed uit voor de Poolse grootmeester: wit heeft nu een pion gewonnen en nu zou het op de koningsvleugel wel eens hard kunnen gaan.

En Krasenkow heeft inderdaad zojuist opgegeven. De vrijpion die Stremavicius heeft gecreรซerd op de g-lijn kost hem een stuk.

Engine vindt curieuze winst voor Kovchan

Alexander Kovchan heeft een buitengewoon interessant stukoffer gepleegd voor vier pionnen tegen Nikola Kanov. Volgens de engines miste de GM uit Oekraรฏne op zet 35 een fantastische winst:

Kanov-Kovchan

35…Td2!! 36.Lxd2 Txd2 37.Te1 Ke5 38.Ke3 Txc2 en nu heeft wit welgeteld รฉรฉn zet die niet onmiddellijk verliest: 39.Tac1 Pd5+ 40.Kf2 Tb2.

Wit staat hier volkomen machteloos tegen de zwarte pionnenmacht, zwart kan op den duur wat plukken op a3 en misschien g3, op het juiste moment iets afruilen en vervolgens รฉรฉn van zijn vele pionnen promoveren.

Twee zetten later, na de partijzetten 35…Kd7 36.Te1 Kc6 37.Lc1, had zwart hetzelfde idee nog eens kunnen proberen, alleen is dat dan volgens de computer remise! Zoals het ging kon Kanov zich langzaam uit de problemen wurmen, en nu lijkt zijn extra stuk toch (een beetje) te gaan tellen.

Remise aan bord 1

Valery Kazakouski heeft geen fout gemaakt en dat betekent een solide remise (het eerste halve puntje dat hij afgeeft) met Ori Kobo.

Valery Kazakouski nog eens (foto Bart Beijer)

Remises, maar Gomes wint

Gomes heeft het inderdaad goed afgerond in haar sensationele partij met Nevednichy, een indrukwekkende prestatie. Bij De Winter-Romanov en Tiviakov-Maatman is het remise geworden. Vooral de eerste partij was weer een boeiend gevecht. Enkele bevindingen van de zwartspeler volgen straks op dit blog. Alleen Kanov kan het nog tegen Kovchan proberen.

Post-mortem ideeรซn Romanov

Evgeny Romanov gaf nog wat ideeรซn over de cruciale fase van zijn boeiende remisepartij met Arthur de Winter. We komen erin op zet 30:

De Winter-Romanov

30…Tad8

“Misschien was deze zet niet goed,” opperde Romanov. “Misschien had ik toch 30…d4 moeten spelen.” Wits beste zet blijkt dan 31.Dc2 waarop zwart verschillende opties heeft:

A) 31…d3? 32.Dc4+ Kh7 33.Pxe4;

B) 31…Dd5 32.Txe4 d3 33.Dc4 Dxc4 34.Txc4 d2 35.Pe4 en nu krijgt zwart nog net genoeg tegenkansen met 35…Tab8;

C) 31…e3 32.fxe3 dxe3 33.Red1 en de stelling blijft ongeveer gelijk. De engine geeft nergens echt voordeel voor zwart, terwijl Romanov toch het gevoel had dat hij iets moest hebben.

31.Lb2! Pxc5

Romanov wilde oorspronkelijk 31… d4 spelen maar had daarbij twee misrekeningen begaan, zo bekende hij ronduit: 32.Lxd4 en nu faalt 32…Dd5 op 33.c6 en 32…Pxc5 gaat niet goed wegens 33.Da2+ en de penning levert zwart niets op; wit staat beter. Hij zag het op tijd en pakte dus een pion, waarvoor De Winter genoeg tegenspel kreeg:

32.Lxg7 Kxg7 33.Dd4+ Kf7 34.Tec1 Tc8 35.a5 Dd6 36.Tb6?!

36.De3! was, net als een zet eerder, nog voordelig geweest voor wit: 36…Kg7 37.Tb6 en als zwart nu het paard blijft dekken met 37…Df8 wint 38.Ph5+! in de aanval, of 37…De7 38.Pf5+!.

36…De5 37.De3 Dg5

Met deze zet houdt zwart alle paardtrucjes tegen.

38.f4!? exf3 39.Dxf3+ Kg8

En nu staat het gelijk. Het einde was nog grappig:

(stelling na 43…Kh7)

44.Txh6+

Een afgemeten remise-afwikkeling. Hier had Romanov nog een diepe maar komische variant gezien: 44.h5 Te5 45.Tf1 Txh5 46.Tff6 Tg5 47.Txh6+ Kg7 en nu 48.Pf5+! Txf5 49.Thg6+ met eeuwig schaak.

44…Kxh6 45.Pf5+ Kh5 46.Pxe3 d4 47.g4+

De Winter ziet af van de ultieme poging 47.g3 en forceert remise.

47…Kxh4 48.Txd4 Txd4 49.Pf5+

En een paar zetten later werd de vredespijp gerookt.

Evgeny Romanov (foto Bart Beijer)

Titas Stremavicius voegt zich bij vier leiders

Doordat de twee topborden in remise eindigden, kon de Litouwse grootmeester Titas Stremavicius zich bij het leidende viertal voegen door Michal Krasenkow een ingewikkeld eindspel af te snoepen.

Ori Kobo en Valery Kazakouski probeerden het zeker wel, maar ze namen niet al te veel risico en speelden een correcte remise. Arthur de Winter ging er tegen grootmeester Evgeny Romanov weer vol in, maar het resultaat was een zwaarbevochten remise waarin zich veel moois onder de oppervlakte afspeelde; de variant waarmee De Winter de puntendeling forceerde was ook aardig. Deze vijf spelers staan nu op allen op 3ยฝ punt uit 4 partijen.

Opmerkelijk was vandaag nog het optreden van twee vrouwelijke titelhouders: zowel WGM Mary Ann Gomes uit India (tegen grootmeester Vladislav Nevedhnichy) als IM Irina Bulmaga uit Bulgarije (tegen de Nederlandse meester Migchiel de Jong) won met zwart in een aanval die werd ingeluid een fraai paardoffer.