In de openingsronde van het Groningen Chessfestival moesten de grootmeesters al keihard aan de bak. Sergei Tiviakov en Alexander Kovchan kwamen zelfs niet verder dan remise tegen hun jeugdige opponenten Kobe Smeets (15) en Roger Labruyere (16). Ratingfavoriet Valery Kazakouski uit Litouwen leek ook op remise af te stevenen, totdat tegenstander Koen Lambrechts, gefascineerd door allerlei mogelijkheden in de stelling, de bedenktijd overschreed. Michal Krasenkow bedwong de vijftienjarige Aashman Gupta pas in het verre dubbele-toreneindspel. Iets verder naar beneden leed Machteld van Foreest (16), die hier vorig jaar Nederlands Kampioene werd, een verrassende nederlaag tegen de veertienjarige Gachatur Kazarian. Het schaakniveau wordt steeds hoger in de breedte!

Uit het liveblog

Schakers van over de hele wereld werden warm verwelkomd in het Groningen Chessfestival 2023, dat zojuist werd geopend door toernooidirecteur Govert Pellikaan. Hij meldde zeer blij te zijn dat zo vele spelers weer de weg naar het Groningse universiteitscomplex hebben gevonden en dankte de RUG voor het feit dat het evenement weer gebruik mag maken van hun fraaie gebouwen. De eerste twee ronden vinden in het atrium van het Energy Academy Centre plaats, vanaf zaterdag zitten we in het ACLO Sportcentrum. Speciale dankbaarheid sprak Pellikaan ook uit voor het feit dat het Willem Alexander Bad weer gebruikt mag worden voor het NK Onderwaterschaak dat op 29 december ’s avonds wordt georganiseerd.

Rector magnificus Jacquelien Scherpen van de Groningse universiteit noemde het een eer het toernooi te mogen openen en zei dat haar komst in het EAE “voelt als thuiskomen, en ik hoop dat dat ook voor velen van jullie geldt. Het voelt als een soort reรผnie waar iedereen naar uitgekeken heeft. Hier komen spelers uit verschillende steden en landen en met verschillende achtergronden samen. Als universiteit profiteren we van het samenbrengen van talenten, dat is een waardevolle kruisbestuiving. Dat geldt ook voor schakers. Daarom wil ik vooral ook de bezoekers uit het buitenland een speciaal warm welkom heten.”

Dick Pouwels, voorzitter van het College van Bestuur van de Hanzehogeschool, sprak ook warme woorden: “Als je samen een spel speelt, kun je vrienden zijn en samen goede dingen doen. Laten we dat hier doen en straks als we thuiskomen daarmee verder gaan.”

Na enkele huishoudelijke mededelingen van hoofdarbiter Erwin Denissen verrichtte Jacquelien Scherpen de eerste zet aan het bord van Valery Kazakouski (Litouwen) en Koen Lambrechts.

Het werd uiteindelijk 1.Pf3 in plaats van 1.d4.

En na dit ceremonieel in de aparte ruimte waarin de twaalf hoogste borden spelen, werd de bel geluid voor de start van het toernooi in de overige groepen.

We zijn begonnen!

Lijfopeningen

De twee meest ervaren Nederlandse grootmeesters hier aanwezig kunnen met zwart weer hun stokpaardjes berijden. Dimitri Reinderman heeft een Hollandse Opening tegen het Duitse talent Hussain Besou, en Sergei Tiviakov haalde tegen Kobe Smeets maar weer eens zijn Scandinaviรซr met 3…Dd6 van stal.

Romanov voortvarend van start

 Evgeny Romanov, een landgenoot van Magnus Carlsen, lijkt snel van start te gaan. Met het stukoffer 15.dxe6! sloeg hij de stelling van de jonge Let Emils Mierins open, inmiddels heeft hij voor de kleine kwaliteit vier pionnen en staat de zwarte koning nog steeds op de tocht. Een sterke Balt die bij dit geweld nog overeind blijft.

Eerste punt voor Reinderman… nee Romanov!

Evgeny Romanov heeft toch de race niet gewonnen – Dimitri Reinderman heeft het eerste volle punt gepakt. Hij bouwde tegen Hussain Besou heel zorgvuldig een overwicht op op de koningsvleugel en toen hij de stelling opende gaf de jonge Duitser direct op, in hopeloze stelling…

… en Romanov is snel gevolgd, Mierins heeft ook opgegeven. We hebben uit betrouwbare bron vernomen dat dit toch de eerste beslissing van vandaag is geweest.

Volgens Dimitri had zijn twaalfjarige tegenstander een tikje te passief gespeeld. 18.h3 was een leerzaam foutje: nooit een pion opspelen op de vleugel waar je tegenstander aan het aanvallen is! Daarna ging het bergafwaarts.

Tiviakov komt niet door Kobe Smeets heen

De vijftienjarige Kobe Smeets levert vandaag een puike prestatie met remise tegen grootmeester en voormalig Nederlands Kampioen Sergei Tiviakov. Kobe hield keurig een klein voordeeltje vast en de Groninger moest uiteindelijk voor eeuwig schaak gaan. Ook Roger Labruyere, een andere jeugdspeler die er hier al flink wat meters op heeft zitten, speelde vandaag prima. Hij had lange tijd een klein voordeeltje tegen grootmeester Alexander Kovchan, maar tekende uiteindelijk voor een half punt.

Koen Lambrechts gevlagd

Voormalig directeur van dit toernooi Koen Lambrechts is tegen de ratingfavoriet tegen een ongelukkige nul aangelopen: in ongeveer gelijke stelling overschreed hij de bedenktijd!

Kazakouski-Lambrechts

17… Dh4! was een zet die Kazakouski had gemist. Na ampel beraad kwam de Litouwer met wat Lambrechts een heel lumineus idee vond: 18.Pb3!?, maar nu had zwart prima op g4 kunnen slaan, met ruim voordeel: 18…fxg4 of ook 18…Dxg4. In beide gevallen was hij bang voor 19.Lxc5 bxc5 20.Pa5, maar in de variant met 18…fxg4 heeft zwart dan 20…Lxf4! 21.Txf4 Dxe1+ 22.Tf1 Dh4 23.Pxb7 Tf8 met winnende aanval, terwijl hij in de variant met 18…Dxg4 prima staat na 19.Lxc5 bxc5 20.Pa5 La6. Moeilijk in te schatten!

Lambrechts ruilde op b3 en kwam uiteindelijk ook een pion voor, maar “ik had zijn actie met 22.e4! een beetje onderschat.” De stelling bleef uiterst interessant, en gefascineerd door alle mogelijkheden overschreed de Groninger de bedenktijd.

Kobo zet Grooten mat

Herman Grooten, de nestor van deze groep(!) die hier aanwezig is met zijn talentvolle zoon Tommy, heeft het hoofd moeten buigen tegen grootmeester Ori Kobo uit Israรซl. Gaandeweg de partij werd duidelijk dat zijn koning op de tocht stond, en na harde strijd werd hij op zet 39 matgezet.

Drama voor Jacobs

 Florian Jacobs stond de hele middag gelijk tegen grootmeester Thomas Beerdsen, tot diep in het toreneindspel zelfs, maar een blunder kwam hem toch op een nul te staan.

Jacobs-Beerdsen

Moegestreden speelde Jacobs in deze stelling 57.Kg2??. Michal Krasenkow, die in de buurt was, was er als de kippen bij om aan te geven dat 57.Kf4! remise had gemaakt. Zo voorkomt wit schaakjes van ‘onderen’. Zijn koning blijft op de f-lijn en zodra zwart zijn koning op b3 zet, is het wit die schaakjes geeft, van opzij. Geen ontsnappen aan!

Na de bok van de Groninger was het direct uit: 57…Tg1+. Hoe komt het toch dat grootmeesters zo vaak op zo’n manier winnen?