Ook in de tweede ronde van het Groningen Chess Festival moesten drie grootmeesters pas op de plaats maken. Dimitri Reinderman, Titas Stremavicius en Michal Krasenkow kwamen niet door respectievelijk Nagarkatte Vedant (India), Onno Elgersma en Zyon Kollen heen. Aan het topbord won Valery Kazakouski heel fortuinlijk vanuit mindere stelling na een blunder in betere stelling van zijn landgenoot Pijus Stremavicius. Thomas Beerdsen en Vladislav Nevednichy wonnen hun partijen. Het meest spectaculair waren de enerverende overwinning van grootmeester Evgeny Romanov op Sanket Chakravarty en het welhaast futuristische spel waarmee de vijftienjarige Arthur de Winter de Friese meester Migchiel de Jong aftroefde. Beide winnaars hadden zwart.

Koplopers met het volle pond na twee ronden zijn Kazakouski, Romanov, Nevednichy, De Winter, Kobo, Bulmaga, Beerdsen, Dengla Aarav uit India en Nikola Kanov uit Bulgarije.

Uit het liveblog

Mr X ontmaskerd!

 Peter Boel

In Cafรฉ Hooghoudt heeft gisteravond de mysterieuze Mr X zijn integraalhelm รฉn zijn gezichtsbedekkende pak uitgetrokken, en tot veler verbazing bleek het Ramon Koster te zijn, een sterke schaker (geboren 1983, rond de 2315 Elo) die echter al een tijd niet meer actief had gespeeld. Op de website schaakbond.nl staat een video-interview met Ramon waarin hij uitlegt hoe hij het afgelopen jaar heeft beleefd als Mr X.

De ontmaskerde Mr X was daarmee nog niet klaar; in Hooghoudt gaf hij een simultaan tegen een elftal pittige tegenstanders, maar ook daar bewees hij nog prima uit de voeten te kunnen met het spelletje: Ramon scoorde negen punten, verloor slechts eenmaal en maakte tweemaal remise. Daarmee was de eerste AfterChess-avond van dit jaar alvast bijzonder geslaagd.

Ramon Koster (rechts) met zijn mysterieuze overwinnaar in de simultaan (foto Mathijs de Jong).

bijgewerkt: 3 dagen geleden

  •  0
  • Delen
  • Commentaar

3 dagen geleden

Vierkampen van start

 Peter Boel

De vierkampen gaan vandaag van start. Op het moment van schrijven zijn de arbiters nog druk met indelen in verband met een aantal laatkomers/laatmelders. Maar naar het zich laat aanzien is het aantal vierkampen flink vergroot ten aanzien van vorig jaar, het zijn er nu dertien.

Een vol atrium. Op de voorgrond zijn diverse gerenommeerde spelers te zien. (foto Bart Beijer)

bijgewerkt: 3 dagen geleden

  •  0
  • Delen
  • Commentaar

3 dagen geleden

Naar aanleiding van Jacobs-Beerdsen (ronde 1)

 Peter Boel

Bij het toreneindspel waarin Florian Jacobs remise had kunnen houden (zie onze blog van gisteren) vroegen wij ons af waarom grootmeesters toch zo vaak op zo’n manier wonnen. Thomas Beerdsen relativeerde dit vanmorgen met de opmerking: “Ik heb vroeger zelf ook vaak zulke eindspelletjes verloren.” Herman Grooten, ook hier aanwezig, meldde dat een vrijwel identiek eindspel wordt behandeld in zijn boek Chess Endgames for Club Players (New In Chess, 2022).

  •  0
  • Delen
  • Commentaar

3 dagen geleden

Palchuk ziek

 Peter Boel

Andrii Palchuk kon vandaag niet op komen dagen aan bord 5 in verband met een voedselvergiftiging. Dat betekent dus een reglementair punt voor grootmeester Ori Kobo uit Israรซl.

  •  0
  • Delen
  • Commentaar

3 dagen geleden

SF-schaak De Winter

 Peter Boel

Tegen Migchiel de Jong heeft Arthur de Winter een echte avant-garde Siciliaan op het bord gebracht: een vroeg …g7-g5, toren erachter op g8, koning in het midden alsof er niets aan de hand is. De engines zijn het volkomen met de jeugdspeler eens.

Arthur de Winter (foto Bart Beijer)

bijgewerkt: 3 dagen geleden

  •  0
  • Delen
  • Commentaar

3 dagen geleden

De Winter laat fascinerende mogelijkheid liggen

 Peter Boel

De partij tussen Migchiel de Jong en Arthur de Winter is fascinerend. Op zet 20 gaven de engines een verbluffend alternatief aan voor zwart:

De Jong-De Winter

Het fantastische 20…d3!! en als wit het stuk aanneemt met 21.exf6 volgt 21…Lc5+ 22.Tf2 (als de koning naar rechts gaat zal het snel mat lopen) 22… Dxf6 met een dikke -6 in het voordeel voor zwart. Inderdaad, bij nader inzien: wat kan wit hier nog doen?? Alles staat verkeerd.

Arthur deed het voorzichtiger met 20…Pd7 en raakte daarmee een stukje van zijn voordeel kwijt.

  •  0
  • Delen
  • Commentaar

3 dagen geleden

Stremavicius blundert tegen landgenoot Kazakouski

 Peter Boel

Aan bord 1 heeft Pijus Stremavicius zojuist een afschuwelijke blunder begaan tegen zijn hoger gerate landgenoot Valery Kazakouski. Waar wit, met een kwaliteit meer, met 29.Da6 nog duidelijk voordeel had kunnen behouden, liet 29.Tb1?? direct een beslissende mataanval toe.

“Een behoorlijke schok,” zei de winnaar Kazakouski even later. “Volgens mij stond wit gewoon beter, hoewel het nog wel een beetje lastig was met zijn buitenspel staande dame en mijn sterke paard op e5.”

De twee Litouwers aan het begin van de partij. (foto Bart Beijer)

bijgewerkt: 3 dagen geleden

  •  0
  • Delen
  • Commentaar

3 dagen geleden

Winst De Winter

 Peter Boel

Migchiel de Jong heeft opgegeven in de opmerkelijke partij met Arthur de Winter – merkwaardig genoeg juist op het moment dat het grootste spektakel leek te zijn weggeรซbd en hij met 24.Tf2 weer een soort van verdediging had kunnen opwerpen.

Het blijkt echter dat de liveborden even niet lekker meeliepen en dat er nog een aantal zetten is gedaan. Inmiddels gecorrigeerd!

Migchiel de Jong (foto Bart Beijer)

bijgewerkt: 3 dagen geleden

  •  0
  • Delen
  • Commentaar

3 dagen geleden

Romanov wint spektakelpartij

 Peter Boel

Evgeny Romanov kwam op 2 uit 2 na een ‘very tense’ partij met Sanket Chakravarty uit India. De dames gingen er vrij snel af, maar dat betekende niet bepaald dat de partij aan scherpte inboette.

Sanket-Romanov

Hoewel Sanket eerder blijkbaar de pionwinnende truc 25…Lxf3 en even later nog 27…g5 had overzien, zit hij hier nog steeds volop in de partij. Na zwarts laatste zet 30…La7 moet wit iets verzinnen tegen de gevaarlijke dreiging 31…Lb8+, en de beste remedie was hier 31.La3! Lb8+ 32.Ld6 geweest. “Maar,” zei Romanov, “dat geeft de witte druk op d4 op en dat betekent dat wit voor remise speelt. En dat wilde hij duidelijk niet – ik ook niet, trouwens.” 

31.Kg3?! Pe5 32.Pf6+?

Dit is te optimistisch; het is nog steeds volslagen onduidelijk na iets als 32.Tc8+ Kg7 33.Lxa6.

32…Kg7 33.Pe8+

33…Kh8!

Volgens Romanov had Sanket gehoopt hem mat te zetten na 33…Kf8 34.La3+ Kxe8? (34… Kg8 gaat nog) 35.Tc8+ Kd7 36.Lf5#. Dat is inderdaad oogstrelend, maar na de tekstzet is er geen mataanval en wint zwart dus de loper op d3. Daarna was de winstvoering niet moeilijk meer voor Romanov.

Evgeny Romanov, staand op de achtergrond, “clearly not in the mood for a draw”. (foto Bart Beijer)

bijgewerkt: 3 dagen geleden

  •  0
  • Delen
  • Commentaar

3 dagen geleden

Drie grootmeesterremises

 Peter Boel

Grootmeesters Dimitri Reinderman, Titus Stremavicius (de sterkere van de twee broers) en Michal Krasenkow kwamen vandaag niet verder dan remise; verder deden de favorieten wat van hen verwacht werd. Van de top-12 borden is er nog maar eentje bezig: de Groningse IM Nick Maatman heeft het moeilijk met de Letse Agnesa Ste Ter-Avetisjana – een naam waar de websites het de komende dagen ook nog lastig mee zullen krijgen, maar ook een 16-jarige WFM wiens Elo rating van 1974 haar werkelijke sterkte niet lijkt weer te geven.

Agnesa Ste Ter-Avetisjana (foto Bart Beijer)

bijgewerkt: 3 dagen geleden

  •  0
  • Delen
  • Commentaar

3 dagen geleden

Maatman komt met de schrik vrij

 Peter Boel

Nick Maatman heeft zich in de laatste toppartij van vandaag op een onwaarschijnlijke manier naar remise weten te redden.

Maatman-Ter-Avetisjana

Wit kon hier op meerdere manieren winnen, bijvoorbeeld door meteen op b4 te slaan of door 58.Pc6+ Kd5 59.Tc5+ Ke4 60.Pxb4 te spelen, maar misschien zag Agnesa een eindspel met koning+loper+paard tegen koning opdoemen. In ieder geval dacht ze het slimmer uit te maken met:

58.Lf6+?

Maar helaas voor de jonge Letse ging die vlieger niet op:

58…Txf6! 59.Pc6+

Weliswaar gaat nu de zwarte toren verloren, maar het eindspel toren tegen pion blijkt remise.

59…Kd5

Ook 59…Txc6 60.Txc6 Kd4 is remise.

60.Td4+ Kxc6 61.Kxf6 Kc5 62.Ke5 b3

En even later werd de vrede getekend. De witte koning is te laat.

Selwin Keuning was als รฉรฉn van de laatsten bezig; hij leek een eindspel met loper tegen paard eenvoudig te gaan winnen van de Oekraรฏense grootmeester Alexander Kovchan. Maar na een fout van de topman uit Sneek wist Kovchan nog net het vege lijf te redden.