In het NK plaatsten alle spelers die gisteren hadden gewonnen zich voor de tweede knockout-ronde. Max Warmerdam, Erwin l’Ami en Erik van den Doel deden dat tegen respectievelijk Arthur de Winter, Mark Timmermans en Hing Ting Lai zonder veel problemen met een tweede zege, Sergei Tiviakov volstond met een rustige remise tegen Thomas Beerdsen. Roeland Pruijssers versloeg vandaag met zwart Twan Burg in een prima gespeelde partij waarin hij steeds de druk kon vasthouden. Robby Kevlishvili overspeelde Hugo ten Hertog in een Najdorf-Siciliaan en ging ook verder. Er was slechts een klein hikje tegen de tijdcontrole toen Ten Hertog met een prachtige truc remise had kunnen maken; hij zag het echter niet. Dimitri Reinderman elimineerde na de puntendeling van gisteren Robin Swinkels in een partij waarin hij aanvankelijk in grote problemen was. De enige barrage was die tussen de Lucas van Foreest en zijn voormalige trainer Sipke Ernst, die hun twee reguliere partijen remiseerden. In twee rapidpartijen kwalificeerde Van Foreest zich met een winstpartij en een remise.

Roebers en Haast komen met de schrik vrij

Bij het NK Vrouwen sloeg in de eerste ronde meteen de vlam in de pan. Voor het leven van de favoriete, Eline Roebers (16), werd gevreesd toen Anna-Maja Kazarian haar te lijf ging met een levensgevaarlijke Grand Prix-aanval. Kazarian pakte echter niet door en het was bijna onthutsend hoe snel Roebers het daarna overnam en de partij won.

Robin Duson had zich geen beter NK-debuut kunnen wensen: zij versloeg Maaike Keetman in een gedegen partij. Ook regerend kampioene Anne Haast had het moeilijk met zwart tegen Machteld van Foreest, maar na een paar onnauwkeurigheden van het vijftienjarige talent kwam Haast helemaal terug; in het verre eindspel werd het remise.

Twaalfjarige Engelsman verslaat Open Kampioen

De sensatie van de tweede ronde van het Groningen Open was de nederlaag van Rick Lahaye, regerend Open Kampioen van Nederland en zeker van meestersterkte, tegen de twaalfjarige Engelsman Harry Zheng. Het was gewoon een puntgave partij van het jonge talent.

De Nederlandse meester Nick Maatman ging ten onder tegen de Indiase meester Pranav Anand. Deze offerde al in de opening een stuk om een enorme pionnenmacht te creëren. Maatman zag zich al snel genoodzaakt het stuk terug te offeren, maar kwam ook daarmee niet terug in de partij.

De Duitser Hagen Poetsch won opnieuw een mooie aanvalspartij, ditmaal tegen Onno Elgersma. Nico Zwirs, de bijna-winnaar van het Hoogeveen Open twee maanden geleden, speelde een solide remise met zwart tegen de Kroaat Vjekoslav Nemec. Er sneuvelde vandaag zelfs een grootmeester: Alexander Kovchan uit Oekraïne trok aan het kortste eind in een hyperscherpe Siciliaanse partij tegen Midas Ratsma.