Erwin l’Ami is in topvorm in dit NK. Hij speelt met totale controle en lijkt zijn tegenstanders angst in te boezemen met zijn onverstoorbare techniek. Vandaag drukte hij vanuit een gelijke stelling Roeland Pruijssers langzaam maar dodelijk zeker de afgrond in. De grootmeester uit Woerden heeft nu al zijn vijf partijen gewonnen op dit NK, maar zelf zei hij dat dit nog niets betekent: “In een knockout-toernooi als dit kan het nog steeds misgaan.”

De tweede halve finalepartij, tussen Max Warmerdam en Robby Kevlishvili, werd na zware strijd remise. Warmerdam bouwde aan een initiatief maar na een fout van hem had Kevlishvili goede winstkansen kunnen krijgen. Later was het Warmerdam die een opgelegde kans miste, waarna Kevlishvili heel bekwaam het halve punt wist te redden.

Bij het NK Vrouwen was er opnieuw veel spektakel. Machteld van Foreest versloeg koploper Eline Roebers in een fraaie en gewaagde aanvalspartij. Roebers miste wat kansen op een betere verdediging, maar in zulke stellingen is dat uiterst moeilijk. Hiermee belandde Van Foreest alleen op kop, want Anne Haast ging ten onder na een wisselvallige partij met Maaike Keetman. Anna-Maja Kazarian maakte haar slechte toernooistart een beetje goed met een krachtige zege op Robin Duson.

Bij de University Challenge tussen Jonas Hilwerda en John van der Wiel, en de Talent Match tussen Erik Hoeksema en Leandro Slagboom, was er niet veel strijd. De laatstgenoemde partij werd heel snel remise; Hilwerda en Van der Wiel deden er langer over maar het evenwicht werd niet echt verbroken.

Er waren ook veel remises in het Groningen Open. Hagen Poetsch hield het aan bord twee tegen collega-grootmeester Alexander Kovchan al heel snel voor gezien. Nico Zwirs en Pranav Anand leverden meer strijd, maar waren ook aan elkaar gewaagd. Sjoerd van Roon won een kwaliteit tegen de Duitse meester Valentin Buckels, maar deze verdedigde taai en redde ook het halve punt. Anand en Poetsch blijven leiden met 5 punten elk, Zwirs en Kovchan zitten daar een half puntje achter. Op nog weer een half puntje kwamen, naast Van Roon, de Slovaak Stefan Macak, Nick Maatman en Tim Grutter, die allen vandaag wel wonnen.