Bij het NK was Erwin l’Ami ook vandaag oppermachtig. In plaats van met zijn 1-0 voorsprong in de verdediging te gaan stookte de Woerdenaar heel langzaam een smeulend vuurtje op, terwijl Roeland Pruijssers in mindere stelling iets moest verzinnen om winst mogelijk te maken. Kort gezegd: dat lukte niet, l’Ami won een pion en verzilverde die in het eindspel.

De andere halvefinalematchpartij was er één vol vuurwerk. Robby Kevlishvili offerde met wit een pion, maar het was Max Warmerdam die een aanval kreeg en na de tijdcontrole had hij met een schitterende combinatie kunnen uitmaken. De regerend Nederlands Kampioen vond het echter niet en bleef achter met een klein voordeel, dat niet voldoende was voor het volle punt. Dat betekende opnieuw een tiebreak. En dat werd een uitputtingsslag. Tweemaal ging Warmerdam tot het uiterste in de rapidpartijen, tweemaal hield Kevlishvili op indrukwekkende wijze stand. Het eerste vluggertje won Warmerdam via een plotseling mat in een gelijk ogende stelling. Met geweldig opportunistisch spel kwam Kevlishvili terug op 1-1 en hij won de sudden death-partij op tijd.

Bij het NK Vrouwen was de strijd om de eerste twee finaleplaatsen ongemeen spannend. Eline Roebers viel al vroeg af na een mislukte Siciliaan en een nederlaag tegen Robin Duson. Na de tijdcontrole ging het tussen Anne Haast, die de koning van Anna-Maja Kazarian in de tang had, en Maaike Keetman, die een pion meer had in een toreneindspel tegen Machteld van Foreest. Haast won inderdaad, maar als Keetman het eindspel ook winnend had afgesloten was de vijfvoudig kampioene alsnog afgevallen. Maar dat lukte niet, en dus speelt Anne Haast morgen haar eerste finalepartij tegen Machteld van Foreest met zwart. De overige vier deelneemsters spelen ook nog om de derde en de vijfde plaats.

In het Open toernooi greep Hagen Poetsch de macht. Hij versloeg Nico Zwirs in – wederom – een zeer scherpe partij, terwijl medekoploper Pranav Anand niet verder kwam dan remise tegen de Oekraïense grootmeester Alexander Kovchan. De beste Nederlanders staan nu op 4½ punt uit 7 partijen, anderhalf minder dan koploper Poetsch. Zij zijn: Nico Zwirs, Tim Grutter, Nick Maatman en Rick Lahaye.