Bij de mannen plaatsten Erwin l’Ami en Roeland Pruijssers zich vandaag rechtstreeks. Tegen l’Ami moest Sergei Tiviakov winnen, maar zijn poging om kort na de opening de stelling uit balans te halen pakte verkeerd uit. l’Ami nam het initiatief, liet het niet meer los en won uiteindelijk met een elegant trucje. Roeland Pruijssers, die gisteren tegen Erik van den Doel zo fortuinlijk op een 1-0 voorsprong was gekomen, hield stand in een rustige partij waarin Van den Doel het natuurlijk nog wel lang probeerde.

Lucas van Foreest trok de match met Robby Kevlishvili gelijk met zwart – een knappe prestatie. Van Foreest behandelde een Siciliaanse Najdorf beter dan zijn opponent, die met deze stellingen toch ook wel weg weet. In de eerste partij van de tiebreak sloeg Kevlishvili echter opnieuw toe met een zege. In de tweede partij kwam Van Foreest niet aan de bak; Kevlishvili had al snel voordeel met zwart en dwong uiteindelijk de winnende remise af.

Max Warmerdam bereikte vandaag weinig tegen Dimitri Reindermans originele positiespel; het was een lange partij, maar het evenwicht werd niet echt verbroken. Dat gebeurde ook niet in de eerste rapidpartij van de barrage, maar in de tweede partij sloeg Warmerdam zijn slag. Hij kreeg een solide voordeeltje en ‘masseerde’ de stelling een tijdlang, totdat Reinderman bezweek en materiaal verloor. Warmerdam komt in de halve finale uit tegen Kevlishvili, en l’Ami tegen Pruijssers.

Bij het NK Vrouwen was het drama bijna net zo groot als bij de mannen gisteren. Het ging hier weliswaar niet om uitschakeling, maar Robin Duson gaf een vol punt weg. Tegen Anne Haast had Duson de hele partij voordeel, tot in het verre eindspel, maar daarin maakte ze een enorme blunder die haar een volle toren kostte. Favoriete Eline Roebers pakte alleen de kop via een prima zege op Maaike Keetman. Haar concurrente Machteld van Foreest kwam niet verder dan remise in een partij die flink op en neer had gezwiept. Zij staat nu samen met Haast tweede, op een half puntje afstand.

In het Open versloeg de 15-jarige koploper Pranav Anand, de huidige wereldkampioen onder 16 jaar, Sjoerd van Roon in een spannende partij. Anand offerde een kwaliteit voor initiatief, maar dat was niet correct. De Brabantse crack miste echter op een gegeven moment een winnende zet en toen won de jonge Indiër met een reeks creatieve zetten. Ook de partij aan bord twee, tussen de Duitse grootmeester Hagen Poetsch en Ruud van Meegen, was uitermate boeiend. Ook Poetsch offerde na veel verwikkelingen een kwaliteit en zijn aanval sloeg door.

Midas Ratsma is de revelatie van het toernooi tot nu toe. Met zijn Elo van ruim 2200 maakt hij het de ene na de andere op papier sterkere tegenstander lastig. Vandaag had hij in een boeiend eindspel de Slovaakse meester Stefan Macak urenlang in de tang, maar deze maakte op zijn tandvlees remise. De zestienjarige Loek van der Hagen blijft het ook goed doen, hij hield de drie jaar oudere Tim Grutter op remise.