De derde speeldag van het Nederlands kampioenschap kende veel spektakel en drama. Erwin l’Ami versloeg Sergei Tiviakov in het eindspel na een reeks van zeer interessante verwikkelingen. Robby Kevlishvili won verrassend van Lucas van Foreest. Kevlishvili plaatste een nogal opportunistisch kwaliteitsoffer, dat achteraf waarschijnlijk toch aangenomen had moeten worden. Van Foreest probeerde het anders en kwam in lichte problemen. Na een fout kon Kevlishvili doorbreken met een vrijpion, en dat was beslissend. Het duel tussen Dimitri Reinderman en regerend kampioen Max Warmerdam was uiterst boeiend en eindigde in remise.

Maar alles werd overschaduwd door wat er gebeurde in de slotfase van de partij tussen Roeland Pruijssers en Erik van den Doel. Lange tijd gebeurde er heel weinig, maar na een uur of vier spelen zette Van den Doel ineens zijn dame op een veld waar die meteen geslagen kon worden. Een afschuwelijke black-out van de Leidse grootmeester.

Bij de vrouwen namen de twee jongste speelsters, Machteld van Foreest (15) en Eline Roebers (16), de leiding met 1½ punt. Van Foreest versloeg debutante Robin Duson overtuigend door een pion te pakken en alle aanvallen van Duson af te weren. Roebers hield de regerend, en vijfvoudig, kampioene Anne Haast op remise met zwart, na een licht dubieuze opening. Maaike Keetman zette een sterke aanval op na een pionoffer tegen Anna-Maja Kazarian, kreeg groot voordeel en won in het verre eindspel.

In het Groningen Open maakten de koplopers Pranav Anand en Hagen Poetsch pas op de plaats met een solide remise, hoewel ze lang doorspeelden. Ook Nico Zwirs en Midas Ratsma kwamen tot dit resultaat. Ruud van Meegen won verrassend van de Duitse meester Valentin Buckels. Aan een iets lager bord versloeg de 16-jarige Loek van der Hagen in een puike partij de ervaren Friese meester Migchiel de Jong. De twaalfjarige Harry Zheng kon in deze ronde niet verrassen: hij ging regelmatig ten onder tegen Sjoerd van Roon.