Nikolas Lubbe was tot nog toe erg goed bezig met solide remises en overwinningen op de ene na de andere grootmeester. Was hier een verrassing in de maak? Zou de Duitse IM behalve zijn tweede grootmeesternorm wellicht ook een gooi kunnen doen naar de titel?

Nikolas Lubbe en Liam Vrolijk (Foto: Harry Gielen)

Na ronde 7 was Lubbe weer met beide benen terug op aarde. In zijn partij tegen Liam Vrolijk kwam er een Semi-Slav met een snelle b3 op het bord. Wit had waarschijnlijk Pxc6 in plaats van Td1 moeten spelen. Nu kwam Lubbe kwam al snel in de knel met zijn ontwikkeling. Na 14…Le6 

leek  15.f4 uit nood geboren om de druk enigzins te verlichten. Na Ld6 16.f5 Ld7 17.Pxd5 Pxd5 18.Txd5 Lc6 moet Vrolijk zich al flink op z’n gemak hebben gevoeld.

Wit heeft een pion gewonnen, maar zwart heeft alle troeven in handen. Druk aan alle kanten op de witte stelling, en behalve een slechte ontwikkeling heeft wit ook nog allerlei zwaktes. Geen pretje om om deze ellende te verdedigen, zo bleek. Vermoedelijk is dit ondanks de pluspion al niet meer te redden voor wit, zijn stelling is gewoon te slecht. Zwart had al snel zijn pion weer terug, en de definitieve beslissing viel na 29…Te4! 

De witte d-pion gaat verloren. Er volgde nog 30.d5 Td4 31.Le2 Txd2! 32.Txa1 Lb5! 33.Te1 Txa2 34.d6 Kf8 en wit gaf op, zwart wikkelt op zijn gemak af naar een gewonnen pionneneindspel. Volgens Vrolijk had wit ergens in de partij zijn e-pion moeten offeren om zo te kunnen rokeren en uit de kramp te komen.

Lucas ziet met lede ogen zijn opening aan (Foto: Harry Gielen)

Een dubieuze, scherpe opening had Lucas van Foreest zomaar fataal kunnen worden, maar Mikhail Ulybin greep mis. Na 11…Lb7  leek alles weer in orde voor zwart.

Wit offerde een loper op g6: 12.Lxg6+! hxg6 13.Dxg6 Pf7 en hier had wit 14.Lg7! Tf8 15.Dh7 Txg7 16.Dxg7 moeten spelen, de zwarte stelling is dan niet te hanteren. Een voorbeeldje: 16…Lxd5 17.Dg8+ Lf8 18.Ph4! 

en er dreigt domweg te veel. Na 13…Pf7 ging Ulybin echter verder met 14.d6? 

en dat was net even te briljant. Zwart speelde 14…Lxf3! en na 15.Te1 Pc6 16.dxe7 Db6

en hier had zwart het ergste alweer achter de rug. Moordaanslag overleefd, en Ulybin verzandde in zijn karakteristieke tijdnood, waarna Lucas het uiteindelijk af kon maken. “Een gevaarlijke klant”, zo omschrijft Lucas zijn tegenstander, “maar misschien niet een erg praktische speler.” En waar ging het mis in de opening? “Ik haalde g6 en e6 door elkaar.” Geluk bij een ongeluk, en Lucas doet gewoon weer mee om de toernooizege.

Het is Alexandr Fier niet gelukt om medekoploper Hagen Poetsch pootje te lichten. Hij wist een gunstig toreneindspel net niet te winnen. Na 53…Tg4

offerde Fier zijn g-pion, de enige manier om verder te komen. De witte koning moet de b-pion ondersteunen. Na 54.Td8 Txg3+ 55.Kd4 Tb3 56.Kc5 Kf6 57.Td4 Ke6 58.Kc6 Tc3+ 59.Kb7 Tb3 60.Ta4 Ke5 61.Kc6 f4 62.b7 Txb7 63.Kxb7 f3

was het zwarte tegenspel ruim op tijd: remise.

Sipke Ernst heeft verloren van Shant Sargsyan. De Nederlandse GM pakte met zijn dame een pionnetje op c3 en die dame kwam daardoor flink in de problemen. Mogelijk ging Ernst er bewust op in, want hij gaf zijn dame voor een toren en loper en leek daarvoor leuk spel te krijgen tegen de ietwat verdwaalde witte koning op f2. Maar Sargsyan speelde zijn monarch doodleuk naar e2 en richtte zich vervolgens op de damevleugel. Daar kon Sipke het tegen de 40ste zet niet meer drooghouden. Een soortgelijk lange termijn-dameoffer van Sipke tegen Casper Schoppen uit Hoogeveen eerder dit jaar liep een stuk beter af voor de offeraar.

Ernst (op de rug gezien), zijn tegenstander Sargsyan en op de achtergrond in het groen Ulybin (Foto: Harry Gielen)

We hebben een korte reactie kunnen optekenen van Sipke: “Ja, het was inderdaad een dameoffer, maar dat wil nog niet zeggen dat het goed was.”

Evgeny Gleizerov sloot de dag af met een zege op Thomas Mollema. Hij moest een plus-stuk zien te verzilveren tegen taaie weerstand, terwijl hij zich niet denderend voelde, zoals hij kort na de partij meldde. Mollema, die het tot nu toe prima doet in dit toernooi, kon het vandaag dus niet bolwerken maar hij heeft zijn huid duur verkocht.

Het einde van de partij tussen Alexander Hilverda en Joris Kokje was amusant. Het was duidelijk dat de witte a-pion wit de winst zou brengen in deze zware Koningsindiër (we horen Viktor Kortchnoi al grinniken), maar Kokje perste er nog een truc uit.

44…f3 45.Df1! Pf4 Nu kan wit natuurlijk niet op f3 nemen, maar die damezet naar f1 heeft een andere pointe: 46.Da6+ En mat!

Niet de beste dag uit de carrière van Tiviakov (Foto: Harry Gielen)

Ook Sergey Tiviakov is inmiddels kansloos voor de eindoverwinning. Hij ging vandaag onderuit tegen de sterk spelende Mary Ann Gomes. In een stelling waarin niet zo veel aan de hand leek maar waarin de Indiase WGM zeker niet minder stond, liet Tiviakov de b5-pion slaan en daar kreeg hij niets voor terug. Een regelrechte stunt dus. Mary Ann Gomes zal zich onderhand kiplekker voelen in Nederland; ze deed het al eerder goed in open toernooien hier.

Mary Ann Gomes (Foto Harry Gielen)

We hebben vier koplopers met 5,5 punten die elkaar treffen in de voorlaatste, achtste ronde; Vrolijk neemt het op tegen Fier en Poetsch kruist de degens met Van Foreest.

In de B-groep won Ruben Slagter van Daan Noordenbos. Hoewel Slagter het eigenlijk aan zijn rating verplicht is, zit hij toch mooi op bord 1 in de achtste ronde. Aan de Parijzenaar de schone taak om David Novotny te verslaan, de enige B-groeper die nog geen partij verloor. De jonge Tjech won weer, ditmaal moest Kenneth Muller eraan geloven. 27. Txf7+ was iets te enthousiast van de student Kunstmatige Intelligentie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Ook Edim Salihbegovic meldt zich weer in de hoogste regionen. Hij won omdat zijn tegenstander Egbert Huizinga in iets mindere, maar lang niet verloren stelling, pardoes door de vlag ging. Salihbegovic mag het gaan opnemen tegen Victor Akotchik, die in een toreneinspel een beslissende meerpion had en Max Neuendorff versloeg.