Een dag met veel verhalen, zoals zo vaak in de achtste ronde van open toernooien. Maar het verhaal van de dag is toch Liam Vrolijk. De Rotterdammer behaalde zijn tweede GM-norm. Lang niet slecht voor iemand die nog niet eens eindexamen heeft gedaan. Hij zei na de partij “ontzettend blij te zijn”. Vrolijk gaat zich het komende jaar (“of misschien wel twee”) volledig op het schaken richten. Geen slecht plan, denken wij.

Vrolijk en Fier schudden elkaar de hand (Foto: Harry Gielen)

Vrolijk, vorig jaar al gedeeld toernooiwinnaar in Groningen, is dus hard op weg om dat kunstje te herhalen. Hij verpletterde in de achtse ronde GM Alexandr Fier. Na 13.Le3

was er een ware heksenketel ontstaan en Fier dacht erg lang na, zeker voor zijn doen. De zet waarmee hij uiteindelijk op de proppen kwam – 13…Pbd7 – was bepaald niet de beste. Na 14.Pxd5 La6 15.Pxf6+ Pxf6 16.Da4 Db6 17.Lxc4+ (misschien is eerst 17.Td1! nog sterker) 17…Lxc4 18.Dxc4+ Kh8 (verstandiger was 18…De6) 19.Pg5 h5 (en hier was 19…Db4+ een betere vechtkans) 20.Pf7+ Kh7 21.Pg5+ Kh8 22.e5!

was het eigenlijk al uit. Fier bood geen weerstand meer. Na 22…Dxb2 23.Pf7+ Kh7 24.Pg5+ Kh8 25.Td1 Pg4 26.Dxg4 Txe5 27.De2 Dc3+ 28.Kf1 Tf8 29.Txh5+ Kg8 30.Th3 gaf hij zich gewonnen. Zwart had zich hier en daar veel beter kunnen verdedigen, maar het leek bijna alsof Fier er niet meer in geloofde na 13.Le3.

De eerste zetten bij Poetsch en L. van Foreest (Foto: Harry Gielen)

Hagen Poetsch voegde zich bij de tweemans kopgroep. De Duitse grootmeester liet in zijn partij tegen Lucas van Foreest de kracht van het loperpaar zien. Echt een modelprestatie. Na 29.Pf5 

is duidelijk dat zwart onder zware druk staat. Lucas probeerde zijn problemen met geweld op te lossen, maar dat werkte niet. Na 29…:Pg4 30.Pxg7 Lxg7 31.Lxg7 Tg8 32.Lc3 Tg5 33.Lh3 f5 34.Ld2 Txh5 had zwart zijn pion terug, maar na 35.Lf4+ Kb6 36.Lg2 

zat zijn toren opgesloten in een uithoek van het bord. Er volgde nog 36…Pc5 37.Td6 Pe4 38.Tg6 Pexf2 39.Txc6+ Kb5 40.a4+ Kb4 41.Ld6+ Ka5 42.c3 en 1-0, zwart gaat mat. 

Na een derde overwinning op rij is de Armeense grootmeester Sargsyan met 6 uit 8 weer helemaal ‘back in business’. De manier waarop zijn overwinning op Nikolas Lubbe uiteindelijk tot stand kwam was heel elegant. De stelling na 28…Df6. 

Wit offerde de dame met 29.Txg4! Txf2+ 30.Dxf2 Dxf2+ 31.T1g2 De1 (zwart moet veld h4 controleren, en na 31…Df6 is 32.Pd7 Dh6 33.Pe5! beslissend) 32.Pd7! (met als idee Pf6 en Tg8 mat) 32…Pf7 33.Pf6 Ph6 (pareert het mat op g8, maar nu gaat het plafond weer ergens anders lekken) 34.Tg7

 en 1-0, tegen het mat op h7 is niets meer te verzinnen.

In ronde 7 versloeg ze Sergey Tiviakov en in ronde 8 nam Mary Ann Gomes uit India GM Evgeny Gleizerov te grazen. In de diagramstelling staat wit al moeilijk 

maar er was nog geen reden voor het suïcidale 37.Txa6?? Mary Ann speelde heel attent 37…Dc8! en de verbouwereerde Gleizerov kon meteen opgeven, er dreigt zowel Dxa6 als Dh3+ en mat.

Twee koplopers nu met 6,5 uit 8, Hagen Poetsch en Liam Vrolijk. Zij treffen elkaar in de slotronde. Met een half puntje achterstand hijgen de verrassing van het toernooi Mary Ann Gomes en het Armeense talent Shant Sargsyan in hun nek. Zij nemen het tegen elkaar op in hun slotpartij en zullen beiden moeten winnen om nog een gooi te doen naar de titel.

In de B-groep zagen we op bord 1 een wel heel ongelijksoortige materiaalverhouding bij Ruben Slagter tegen David Novotny. Na tactische verwikkelingen in de middenspel – zeg maar gerust: een rommeltje – had zwart opeens vijf pionnen voor een witte toren. Dan is de vraag: hoever zijn die pionnen opgerukt en zou zo’n boertje op een dag opeens in een volwassen vrouw kunnen veranderen?

David Novotny en Ruben Slagter (Foto: Harry Gielen)

Uiteindelijk bleef zwart drie pionnen voor, maar met voor de rest alleen een loper tegen een wit paard plus toren is het toch lastig. Niettemin werden de opgerukte b en d-pion, ondersteund door de koning, toch nog erg sterk. Met kunst- en vliegwerk wist Parijzenaar Slagter de boel onder controle te houden. 

Vanaf 43. Ta1+ moet Ruben zich ongeveer weer een beetje op z’n gemak hebben gevoeld. Zwart speelde 43…Kb4 en wit haalt de a-pion op, offert zijn paard voor de b-pion en blokt met z’n koning de d-pion. Vervolgens is van alle pionnen op het bord eruitgerekend nog een witte over, die op h2. Hij heeft de gehele partij stil in het hoekje gestaan maar geeft op het eind de doorslag, die sneaky pion…

Of Slagter goed is weggekomen? “Dat lijkt me een understatement,” aldus de Eurosport-journalist. Een beetje geluk misschien, maar al met al een prima winst voor Slagter, die de op zijn rating gebaseerde favorietenrol in Groningen eindelijk eens waar lijkt te gaan maken. Hij strooide nog wel met een compliment. “Ik heb vandaag gewonnen van veruit de beste schaker uit onze groep,” aldus de Parijzenaar.

Twee andere favorieten troffen elkaar ook in de achste ronde. Bij Victor Akotchik tegen Edim Salihbegovic was het na een doorschuif Frans van groot belang wie de rijen en lijnen voor de koning gesloten kon houden. Dat lukte Salihbegovic met zwart niet, zijn beslissende fout lijkt 30…Pxc4. Niet veel later kregen de kemphanen deze stelling op het bord na 36.Dxc1

Het leed is hier al geleden. Zwart sputterde nog even tegen met 36…Dd8 maar moest na 37. Tb5+ Ka8 38. Txb3 de handdoek in de ring gooien. Kijk alleen even naar het verschil tussen de zwarte monarch en zijn witte evenknie. Een bittere pil voor Salihbegovic, op voorhand toch een van de kanshebbers in deze groep.

De laatste partij die nog bezig was in ronde 8 kwam uit de C-groep. Wij denken soms misschien dat alleen heel sterke schakers eindeloos in een eindspel kunnen pielen, maar ook Annelies van den Heuvel en het Kazachse talent Tamerlan Baisart kunnen er wat van.

Annelies van den Heuevel en Tamerlan Baisart (Foto: Benno de Jongh)

Bovendien zijn het beide gewoon sterke schakers, zeker voor de C-groep. Dit eindspel met ongelijke lopers eindigde in remise en daarmee behield Van den Heuvel haar koppositie.

In ronde 9 alle beslissingen. Daarin gaan we kijken of de favorieten of de outsiders de sterkste zenuwen hebben.