Ook als grootmeester in bloedvorm komt er onvermijdelijk een moment dat je weer eens een toernooipartij verliest. Sipke Ernst speelde zijn partijen de laatste tijd zo gemakkelijk, dat hij het woord ’toernooiwinst’ al voorzichtig in de mond nam. Niet gek als je net Hoogeveen hebt gewonnen, al zei Ernst er wel direct bij dat hij de Braziliaanse GM Alexandr Fier als een van zijn belangrijkste concurenten ziet in Groningen. Wat wil je ook? Fier had ooit een rating van 2650, en dan snap je het spelletje echt wel een beetje, ondanks zijn behoorlijke daling op de ratingladder.

In hun onderlinge matchup in ronde 6 speelde Fier heel vlot, alsof het een soort rapidpartij betrof. Vanaf het begin was het duidelijk dat er een principiële clash aan zat te komen. Zwart wilde in een Grünfeld graag b5-b4 doorzetten, wit op zijn beurt had onaangename plannen met de witte koning. Na 20… Tb8 kwam de volgende stelling op het bord, die zich nog het best laat samenvatten als stilte voor de storm.

En inderdaad, al snel steeg de spanning naar het kookpunt. Om de vaart er een beetje in te houden, nam Fier niet eens de moeite om zijn toren van f8 weg te halen na 24. Lh6. Hij offerde de kwaliteit, in de hoop dat hij daarna een moordend initiatief kon ontwikkelen op de damevleugel. Maar hoe hard gaan die pionnen eigenlijk?

En ja hoor, Ernst-Fier ontwikkelde zich tot een geweldig gevecht! Na 29…Pc3 is er stelling ontstaan waarin de twee grootmeesters met open vizier het gevecht aan gaan.

Hier was 30.Dh6+ (een zet eerder was dit schaakje ook al heel krachtig) sterk geweest, met 30.Th7 en 31.Dh6 bracht wit zichzelf in moeilijkheden. Vanuit de diagramstelling ging het verder met 30.Th7 Kg8 31.Dh6 Dd4! 32.Txf7! Met dit torenoffer forceert wit remise. 32…Kxf7 33.Txc3 bxc3 34.Dh7+ Lg7 35.Le6+ Kf6 

24liveblog

en hier leidt 35.Lf5! tot remise, b.v. 35…Dd2 (of 35…Kf7 36.Le6+ met zetherhaling) 36.Dxg6+ Ke5 37.Dxg7+ Kd6 38.e5+ Kxd5 39.Dxe7. Pittige kost! In plaats van 35.Lf5! speelde wit echter 35.Dh4+? en toen kon de zwarte koning ontsnappen na 35…g5.

Alexandr Fier bestudeert intensief de stelling (Foto: Harry Gielen)

Een kostbaar punt voor Fier. De Braziliaan speelt schaak met open vizier en gaat ervan uit dat er altijd wel kansen komen. Deze partij geeft hem in ieder geval gelijk! Sipke Ernst is dus koploper af. Hij zag – geplaagd door tijdnood – door de bomen het bos niet meer.

Een kalme Italiaanse partij bij Lucas van Foreest en Nikolas Lubbe. Wit heeft wat meer ruimte, maar zwart heeft een gezonde, stevige stelling. Pikant detail: broer Jorden heeft dit ook wel eens met wit gespeeld, en de trainer van Lubbe – de Duitse grootmeester Buhmann – heeft dit systeem juist met zwart op zijn repertoire staan.

Wit en zwart wisten beiden waarmee ze bezig waren en Lubbe hield met zwart heel gemakkelijk remise .

Lucas van Foreest (Foto: Harry Gielen)

Lucas kon wit met absoluut geen vuist maken – de slotstelling na 46.Lh3 ‘says it all’.

24liveblog

Er zijn nu drie koplopers: Lubbe, Fier en ook de Duitse grootmeester Hagen Poetsch heeft 5 uit 6. Vandaag won hij met zwart opvallend soepel van Krasenkow, toch geen kleine jongen. Na 20…Ld6 

24liveblog

speelde Krasenkow 21.f4? waarna zwart in hoog tempo druk zette tegen het witte centrum. 21…Lb4 22.Pe1 f5! 23.b3 cxb3 24.axb3 Pf6 25.exf5 gxf5  

24liveblog

en hier staat wit al heel onprettig met die slechte loper.

De grootmeesters delen de lakens uit in Groningen, al moeten we ook rekening houden met IM Lubbe en IM Vrolijk. Hoe dan ook, in de laatste drie ronden zou zomaar eens lef beloond kunnen worden.

In de B-groep had Victor Akotchik tot nog toe al z’n partijen gewonnen. Hij moest vandaag dan toch het onderspit delven tegen de verrassing van de groep, David Novotny. De Tjech heeft een rating van net boven de 1800, maar speelt de een en andere speler met een rating van rond de 2000 weg en dat kan op een gegeven moment geen toeval meer zijn. Met twintig jaar kan je hem ook niet echt een jeugdtalent meer noemen en dus moet je concluderen dat hij gewoon heel goed in vorm is.

Kenneth Muller, in de vorm van zijn leven (Foto: Harry Gielen)

Ook SISSAanen Jorn Torenbosch en Kenneth Muller bewijzen nog te kunnen groeien als schaker. Als je eenmaal een paar potjes hebt gewonnen, dan ga je er ook in geloven. Die branie keert zich in slechte tijden tegen je, maar kan ook leiden tot net dat beetje extra zelfvertrouwen.

Torenbosch versloeg Edwin Zuiderweg en Muller was te sterk voor jeugdtalent Roger Labruyere. In ronde zeven mag ‘Big Mouth’ Muller tegen Novotny laten zien of hij zijn bijnaam eer aan doet of dat zijn bijnaam toch beter ‘Big Mouse’ had kunnen zijn…

Ruben Slagter groeit langzaam in het toernooi. Met zijn rating moet hij gewoon meedoen met de grote jongens in deze groep en dat lijkt hij na een overwinning op Mark Bloem nu ook te doen. Novotny lijkt ’the man to beat’ in deze groep, al moet je ook een sluwe vos als Akotchik nooit uitvlakken.