Sipke Ernst kreeg met de zwarte stukken tegen Nikolas Lubbe zijn voorbereiding op het bord. Na een zet of twintig was Ernst naar eigen zeggen ‘blij en opgelucht’. Daarna kabbelde de partij op bord 1 een tijdje rustig verder. Zwart had een kleine zwakte op c5, terwijl wit met f2-f4 zijn koningsstellling een beetje heeft verzwakt.

Daarna verklootte Ernst het toch een beetje, zei hij. ‘Ik had me na de opening meer van deze partij voorgesteld.’ Hij leek nog even in de problemen te komen, maar dankzij de ongelijke lopers hield hij een eindspel met minuspion vrij eenvoudig remise.

Echt gevaarlijk werd het nooit, meent Ernst. ‘Hij heeft namelijk de verkeerde ongelijke loper’, aldus de grootmeester uit Groningen.

Nikolas Lubbe en Sipke Ernst, beiden in volledige concentratie (Foto: Harry Gielen)

Nico Zwirs zal de slaap moeilijk kunnen vatten vanavond. Hij overspeelde Krasenkow, liet de winst glippen en miste tot overmaat van ramp ook nog remise. En dat allemaal binnen een paar zetten! Na 22…d5 

had hij 23.Lh3! moeten spelen, van belang is dat na 23…dxe4 24.Pxe4! de complicaties in wits voordeel uitvallen.Na 23.Txf7 dxe4 kan wit volgens de computerprogramma’s nog remise maken met het duizelingwekkende 24.Tg7+ Kh8 25.Tff7 maar na het gespeelde 24.Pxe4 Lxe4 25.Dxe4 Td2! 

zijn de kansen gekeerd. Zwart staat nu gewonnen, al gebeurde er nog heel veel voordat zwart het punt binnen had. Met wit speelt Krasenkow ragfijn positiespel, met zwart is hij bereid langs afgronden te gaan.

Het baseline-duel tussen Sergey Tiviakov en Liam Vrolijk is geheel volgens verwachting remise geworden. ‘Tivi’ probeerde heel lang van niets ‘iets’ te maken, maar zonder enig succes. Na 64 weinig opwindende zetten berustte hij in remise. De slotstelling: 

Tijdnoodjunk Mikhail Ulybin werkte intussen aan een huzarenstukje tegen Sargsyan, een van de drie 2600-plussers in de A-groep. In een scherpe Grรผnfeld offerde hij een stuk op g6.

Wit speelde hier 20.Pxg6! Txc4 (of 20…Kxg6 21.Dc2+!) 21.Pxf8+ Kg8 22.Pe6. Deze afwikkeling heeft wit een gezonde pion opgeleverd. Hij overleefde de langdurige, traditionele tijdnood en daarna moest Ulybin de partij nog een keer winnen tegen de taaie Armeen. De Russische grootmeester speelde uiteindelijk het lopereindspel heel aardig, waarna hij tevreden een punt mocht bijschrijven. Een flinke tegenvaller voor Sargsyan.

Ziet Sargsyan het vanaf het begin al niet zitten? (Foto: Harry Gielen)

Over gebrek aan fraaie partijen hadden we vandaag niet te klagen. Er zijn van die dagen dat zich overal mooie fragmenten voordoen. Aan de zwartpartij van Lucas van Foreest tegen de Indiase vrouwenmeester Varshini hadden we tot nu toe geen enkele aandacht besteed. De Indiase pakte de Caro-Kann van Lucas hard aan, maar uiteindelijk leidde deze agressie alleen maar tot zwaktes in het eigen kamp. Lucas vond een fraai mat in de witte gatenkaas.  

 Er volgde 45…Dd1+!! 46.Pxd1 Pc2+ 47.Ke2 Pfxd4 mat!

Sommige schakers tref je zo’n beetje elk toernooi, daar kom je nooit vanaf. Dat moeten Nick Maatman en Ivo Maris ook wel eens denken al ze de pairing zien en weer tegen elkaar moeten. Al vanaf hun jeugd hebben de twee talloze gevechten achter het bord uitgevochten en ook in de toekomst zullen ze elkaar nog heel vaak gaan treffen. Een botsing der stijlen is het zeker. Maatman de nauwkeurige, principiรซle schaker en Maris de scherpe, creatieve speler.

Ivo Maris (Foto: Bart Beijer)

Dat verschil in stijl verklaart misschien ook het feit dat Maatman (rechts) vorig jaar zijn IM-titel behaalde terwijl Maris nog steeds FM voor zijn naam heeft staan, ondanks de iets hogere rating van de laatste. Maar het lijkt een kwestie van tijd voordat ook hij zich internationaal meester mag gaan noemen.

De B-groep lijkt een kluif te gaan worden voor Victor Akotchik, die zijn vijfde partij op rij won, ditmaal van Leon de Vries. Verder is zeker nog de partij van Roger Labruyere tegen Daan Noordenbos de moeite van het naspelen waard. Ondanks zijn jeugdige leeftijd laat Lubruyere zien het spelletje al aardig te snappen. Hij offerde een kwaliteit en kreeg daarvoor totale controle over de witte velden. Noordenbos had daar niet van terug en moest uiteindelijk de meerdere erkennen in zijn nรณg jongere opponent.

Roger Labruyere (links) en Daan Noordenbos (Foto: Harry Gielen)

In ronde 6 speelt Labruyere tegen Kenneth ‘Big Mouth’ Muller, die knap van Dolf Wissmann wist te winnen. Verder neemt David Novotny het op tegen Akotchik. De Tjech is de enige die met 4,5 punten nog enigzins in het spoor van de ratingfavoriet kan blijven. Of kan hij hem ook van de troon stoten?

De C-groep zijn we tot dusver een beetje vergeten in onze berichtgeving. Dit omdat in voorgaande jaren die groep vaak werd samengevoegd met de B-groep. Zo niet dit jaar. De groep met schakers met een rating tot 1700 kenmerkt zich door veel jeugdig talent aangevuld met een paar bekende gezichten uit de Groningse schaakwereld.

De talentjes komen van steeds verder en worden steeds beter. Uit China bijvoorbeeld is Zimo Qi er eentje om in de gaten te houden en hetzelfde geldt voor de Kazach Tamerlan BaisartZij hielden het in hun onderlinge partij van vandaag professioneel bij remise. Maar er is natuurlijk ook talent van eigen bodem. Leon Niemeijer deed het tot nog toe heel goed, al verloor hij vandaag van ratingfavoriet Annelies van den Heuvel. Het is dus niet het talent dat voorlopig de boventoon voert in deze groep, maar de ervaren speelster van de Groninger Combinatie die de zesde ronde ingaat als ongedeeld koploper.

Verder zijn vandaag ook de Compact-groepen begonnen. Daar zien we een wel heel opmerkelijke deelnemer: Vojta Plat. De Tsjechische grootmeester had zich oorspronkelijk aangemeld voor de A-groep, maar was vergeten dat hij voor kerst nog een partij moest spelen in de Italiaanse competitie. Omdat hij met een groep van ongeveer acht vrienden aan het festival deel zou nemen en hij het hier altijd heel gezellig vindt, is hij nu toch naar Groningen afgereisd.

Vojta Plat, een wat vreemde eend in de bijt in Compact A (Harry Gielen)

Ach, en eenmaal hier besloot de grootmeester ook gewoon vijf potjes te spelen in de Compact-groep, ondanks dat hij met een rating van 2589 torenhoog favoriet is. Veelzeggend is dat de tweede geplaatste Udo Hagenbach een rating heeft van 2161.

Wij verwachten niet minder dan vijf uit vijf voor de vaste Schaakfestival-ganger. Zijn eerste partij vandaag won hij alvast soepeltjes in minder dan dertig zetten. Martijn Hardeman weet nu ook hoe het is om tegen een GM te spelen.