undefined undefined

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De 53e editie van het Schaakfestival Groningen is gewonnen door Jorden van Foreest en Sundar Shyam. Beide wonnen hun partij in de laatste ronde. Omdat Jorden eerder de onderlinge partij won mag hij zich als 16-jarige de echte winnaar van de 53e editie van het Schaakfestival Groningen noemen.

Avital Burochovsky en Shyam Sundar besloten te spelen voor een kans op de eerste plaats. Vanuit een Catalaan offerde zwart al snel een kwaliteit. De heren volgden tot de 10e zet een partij Langeweg - Osmanovic uit 1981 die snel in remise eindigde. Sundar was feller. Hij dirigeerde een pion richting tweede rij, waardoor wit de kwaliteit terug moest geven. Het resterende toreneindspel waarin zwart een vrije c-pion heeft werd door beiden niet optimaal gespeeld. Zwart verstopte zijn koning aanvankelijk aan de rand en wit vergat zijn troef de vrije e-pion op te spelen.

undefined

Hier moet wit 58.e5 spelen om na 58...Txh5 met zijn e-pion uiteindelijk remise te maken. Na 59.Tc5 Th8 60.e6 Th2+ 61.Ke1 Th6 62. Tc6 Kb2 63.Kd2 Th2+ 64.Kd3 c1=T staat de zwarte koning uiteindelijk te ver van de witte vrijpion om te winnen.

Wat volgde was 58.Tc5 Th2+ 59.Kf1 Kd2 60.Kg1 Txh5 en 0-1.

Jorden van Foreest kwam met zwart vanuit een Siciliaan uiteindelijk een pion voor. Een dame-eindspel begon op zet 30. Jorden wist een a-pion richting a3 te dirigeren, terwijl Sergey Kasparov probeerde om ergens eeuwig schaak te vinden. Dat lukte niet. Na 57...Dd3 staat het zo:

 undefined

In deze stelling, die voor wit al danig in het rood uitslaat, deed de Wit-Rus 58.Da7+. Er volgde 58...Kf6 59.Kh3 Kg7 60.h5 Df5+ 61.g4 Df6 62.h6+ Dxh6+ 63.Kg3 Dd6+ 64.Kxf3 Dd5+ 65.Kg3 a2 66.Kf4 Dd2+ 67.Kf5 Dc2+ 0-1. Een fraaie technische overwinning van de IM-GM.

Van de normkandidaten slaagde alleen Jorden van Foreest, maar die heeft al voldoende GM-resultaten. Nick Maatman verloor, maar had moeten winnen om een IM-norm te scoren. Robert Baskin, speelde remise, maar had ook een winst nodig voor een IM-norm.

Het verlies van Jan Werle zullen we met de mantel der liefde bedekken. Na een voortvarende start lukte op het eind niet veel meer bij de Groningse GM. Hij eindigde op 5½ punt.
Nog minder deed GM Roeland Pruijsers het. In de laatste ronde speelde hij snel remise tegen Mees van Osch en eindigde op 5 uit 9, het SFG 2015 is voor hem een toernooi om snel te vergeten. Dat geldt niet voor de 15-jarige Max Warmerdam. Die won in de laatste ronde en eindigde, als beste jeugdspeler, op 5½ uit 9.

undefined In het Open B was het tot het eind spannend. Op de beide topborden werd remise gespeeld. Justin Senders werd hierdoor onbedreigd winnaar met 7½ punten.

Mick van Randtwijk eindigde op 7 punten. De vraag was nu of Lola den Dunnen haar partij zou winnen om ook de tweede plaats op te eisen. Lola won. Moet ze het net als Justin en Mick volgend jaar maar eens in de A-groep proberen?!

Open C leek lange tijd een prooi te worden voor Melchior Hillenkamp. Als een raket ging hij van start, maar in de laatse ronden begon het te haperen. Zo raakte hij de aanvankelijke voorsprong van een punt, en toen een half punt, in de laatste ronde kwijt door te verliezen van Rick Kompaan. Op het belendende bord had Anna Martinez nu de kans om de toernooiwinst te grijpen, maar de stelling was er niet naar; remise. Maar ook Tjeerd Santema greep zijn laatste kans, dus ook Tjeerd op 6,5 punt. Uiteindelijk dus vier winnaars in de C-groep: Rick Compaan, Tjeerd Santema, Anna Martinez en Melchior Hillenkamp. Toch kan er uiteindelijk maar een winnaar zijn en dat werd Melchior: hij had de hoogste Buchholz-score van de vier.

undefined

In de spannende Compact-groepen tekenen we overwinningen op voor:

  • Bram Klapwijk in de A-groep;
  • Jan Bey, Lucien Jerphanion en Charlie Tang in de B-groep;
  • Arnoud Bakker in de C-groep;
  • Nyuk Lyn Chung met een 100% score in de D-groep.

En uiteraard was er een goed bezochte inloopsimultaan. Dit jaar van Sipke Ernst. Govert Pellikaan won, andere resultaten zijn ons nog niet bekend.

undefined

...kon je in de gang op de computer een spelletje spelen...

undefined

...en waren er de jaarlijkse oliebollen.

undefined