De laatste matchpartij tussen Sipke Ernst en Lucas van Foreest werd gewonnen door de Friese GM. Het was zijn vierde achtereenvolgende overwinning. Hield Lucas in de eerste twee partijen nog dapper stand, in de laatste vier brak het verschil in speelsterkte hem toch op. Een te optimistische inschatting van de stelling speelde hem bij tijd en wijle parten.

In de zesde matchpartij kwam een Catalaan op het bord. Sipke heeft er ervaring mee, voor Lucas is het vrijwel onontgonnen gebied. De zwarte opzet met 7...a5 en 9...Lc6 wordt tot op het hoogste niveau gespeeld.

Enkele fragmenten uit de partij. We komen erin bij na 18 van wit.

undefined

Lucas brengt hier het nieuwtje 18...Dc8. Misschien wat krom, maar de idee is om een toren op d8 te zetten. Daar denkt hij een zet later weer anders over.

undefined

Zwart aan zet gaat hier in op de afwikkeling 14...Pxf4 die hem een passieve stelling oplevert.

undefined

Zwart zou hier graag ...c6 spelen, maar dan doet wit gewoon 20.d5 en zwart kan de pion niet slaan. Daarom koos Lucas voor het amechtige 19...Ld8. Na het vervolgens doorzetten van d5 activeerde wit zijn loper en kwam er een toren binnen op de zevende rij. De druk tegen f7 werd vervelend. Met 26.Dh5 beslist wit de partij: zwart verliest een pion en na een afwikkeling verloor hij op zet 32 de partij.

undefined