De achtste ronde heeft het klassement weer lekker door elkaar gegooid. Droeg voor deze ronde Jorden van Foreest de leiderskroon, nu moet hij die delen met Avital Burochovsky en Sundar Shyam. Het trio heeft 6½ punten, Avital en Sundar wonnen en kwamen langszij, Jorden verloor en kwam dus niet vooruit. Achter dit trio verdringt zich het drietal Stefan Kuipers, Sergey Kasparov en Saveliy Golubov met 6 punten. Een groepje op 5½ punt, waaronder drie Nederlanders, doet niet meer mee om de beker met de grote oren; zij hebben hun eindsprint te laat ingezet.

Jorden van Foreest ging onderuit tegen de 18-jarige Avital Boruchovsky. Een soortement van Maroczy leverde wit weinig voordeel op. De dames werden geruild en daarna dwarrelden de lichte stukken over het bord. Jorden schrok toen zwart 21...Txb6 speelde waarmee hij twee stukken voor een toren won. In het vervolg domineerden die zwarte stukken en nadat wit een aantal keren had misgegrepen ging hij mat.

undefined

Zwart speelde 39...Tf1+ 40.Kh2 en na 40...Pef5 is het ondekbaar mat op h1.

Stefan Kuipers speelde in Franse Winawer op zet 6 het door de Zweed Johnny Hector vaak gespeelde 6.g4. Jan reageerde gezond en had de hele partij het betere van het spel. Het middenspel noopte tot nauwgezet manoevreren wat de Groningse Fries beter af ging. Totdat hij twee bokken achter elkaar schoot:

undefined

Na 48...Te8 49.Dg5 ontglipte hem het gruwelijke 49...g6. Na 50.Dh6 is 51.Th1 mat of doorploeteren met toren tegen dame niet meer te voorkomen.

Sergey Kasparov trof een strijdlustige Migchiel de Jong. Vanuit een Fransoos kwam in het verre eindspel de volgende stelling op het bord.

undefined

De Fries heeft hier 62...Td6+ gespeeld waarop wit antwoordde met 63.Ke3. Zwart staat nu op een kruispunt. Hij kan kiezen voor het veilige 63...Ta6 of voor het offensieve 63...Ke5. Migchiel koos de laatste optie en kwam ver met zijn verbonden vrijpionnen. Hij had waarschijnlijk wits 67e zet niet gezien.

undefined

Na 67.Te4+ verliest zwart zijn e-pion of promoveert de witte pion met schaak. De Jong koos voor het laatste, maar hield het uiteindelijk niet droog. Jammer genoeg miste hij 68...Kf5 69.Txe3 Ta2 70.Txf3+ Ke6 en zwart moet remise kunnen maken.

Nu over naar de andere groepen.

In de B-groep won Justin Senders het titanenduel van Matthew Johnson. Justin gaat nu aan kop met 7 punten. Een winnende Mick van Randtwijk heeft er 6½. Lola den Dunnen en Matthew Johnson, beide op 6 mogen alleen nog hopen op uitglijders van de heren boven hen. Esper van Baar moet in de laatse ronde flonkeren om van de laatste plaats af te komen.

In de C-groep leek de onverslaanbare Melchior Hillenkamp onbedreigd naar de eindstreep te gaan. In de zevende ronde vond hij echter zijn Waterloo tegen Anna Martinez. Die staat met een ronde te gaan op een half punt achter Melchior. Rick Kompaan met 5½ punt is vrijwel buiten beeld voor de eerste plaats. Mandy Zheng lijkt in deze groep onbedreigd op weg naar de titel van rode lantaarnhoudster.

Tot slot de koplopers in de Compact-groepen na vier van de vijf ronden:

Compact A : Arjen van Herwaarden 3 uit 4
Compact B : Frank Homburg 4 uit 4
Compact C : Jeljer Dijkstra 4 uit 4
Compact D : Duncan Claren en Nyuk Lyn Cchung met 4 uit 4

Mogelijke normen

Jorden van Foreest: GM (...) bij winst of remise
Nick Maatman: IM bij winst
Robert Baskin: IM bij winst

 undefined