Na een derde achtereenvolgende overwinning op zijn voormalige pupil is Sipke Ernst, met nog een partij te gaan, de winnaar van de match tegen Lucas van Foreest.

De jongeling koos in de vijfde partij net als in de derde voor het Italiaans. De gekozen opzet belooft wit goed spel. Ook Lucas veroverde eerst een plusje en vervolgens een pion. Ernst had tegenkansen, maar wit hield aanvankelijk het voordeel.

undefined

Toch had 24.Ph2 beter vervangen kunnen worden door 24.c4, om de zwarte loper in te dammen. Nu deed zwart 24...c4 en later ...b5.

undefined

Op zet 29 was De2 kansrijker, terwijl Sipke op 29.Le2 het kwaliteitsoffer 29...Lxe4 had gepland.

Het volgende moment komt op zet 37. Met Tfe1 bereidt wit Pxe5 voor waarop zwart 37...T8d6 moet spelen. Vreemd genoeg besluit Lucas op de volgende zet de toren weer naar f1 te spelen, een zet die zwart de kans geeft om in het voordeel te komen.

undefined

Na 38...Td2 had wit zijn dame voor twee torens moeten geven en had zwart op 39.De1? het niet al te moeilijke 39...Lxf2+ met damewinst moeten vinden.
Als zwart op b3 gedwongen de kwaliteit moet geven staat het weer gelijk, maar de dameuitval naar a7 stelt de jonge van Foreest behoorlijk op de proef.

undefined

Met 47.Lxb3 zakt Lucas definitief door het ijs, terwijl 47.Dc1 nog kansen op verdediging bood. De zevenklapper 47...f3 maakt aan alle twijfel een eind, op zet 49 geeft Lucas op. Hij heeft nog een partij om te laten zien dat hij wel degelijk ook kan winnen.