22 t/m 30 December 2018

Chess Festival Groningen

English Language English
Inschrijven >

Johnny Albadeen wint GP Chessfestival

De Grand Prix van het Chessfestival Groningen is gewonnen door Johnny Albadeen.

Na een nachtje goed slapen blik ik tevreden terug naar de GP Schaakfestival 2017.

Een week vooraf gaand aan de GP staan er nog niet heel veel namen op de aanmeldpagina. O, gaat het wel goed komen? En hoeveel setjes bekers moeten er besteld worden? Is er wel voldoende uitdaging voor de jeugdschakers die zijn aangemeld? Ondertussen zijn enkele jeugdleiders druk aan het mailen geslagen met hun achterban. Of ze toch geen zin hebben om te gaan deelnemen. En als ze dan kwamen, konden ze ook gelijk een kijkje nemen bij het grote toernooi.

Lees verder

Ronde 7 - Buigen of barsten

University Challenge

Eelke slaat terug en brengt de stand in de match op 1 - 1, maar pas na een partij die alle kanten op vloog. De Vreugt had lange tijd de beter kansen, zijn plan op de koningsvleugel kwam gestaag van de grond, maar Eelke ontwikkelde niet veel op de damevleugel. In de tijdnoodfase wist Dennis echter niet altijd de juiste zet te vinden, waarna Eelke gewonnen kwam te staan. Dit liet hij vervolgens glippen, waarna een eindspel van Toren+loper en vrijpion op f7 voor wit tegen een zwarte dame (en vrijpion op c5) voor zwart ontstond. Wit stond gewonnen, maar het luisterde heel nauw, wat bleek toen Dennis het juiste plan volgde, maar 1 onnauwkeurigheid toe liet en plots weer verloren kwam te staan. Eelke liet deze tweede kans niet onbenut. Weer veel spanning, weer vol op de winst gespeeld en weer een mooie partij voor het publiek. Renze Rietveld levert hieronder commentaar.

A - groep

Een chagrijn zou de ronde van vandaag kunnen af doen met 'de koplopers consolideren met een solide zwart halfje,' de genieter mag zeggen dat er spektakel was.

Column # 6 – Openingszin

Ik houd van schaakopeningen. Dat is natuurlijk niet echt een goed verhaal als je op zaterdagavond in de kroeg een leuke vrouw tegenkomt en die vraagt: ‘En, heb je nog hobby’s?’ Al kan je je afvragen als een vrouw dat vraagt, zonder enige vorm van ironie, of ze dan ook echt een leuke vrouw is. Maar dat geheel terzijde.

Mijn hobby (ik heb er heus nog wel meer hoor) gaat zo ver dat ik lijstjes maak van openingen met betekenissen die ze in een ander leven – als ze dus géén schaakopeningen waren geweest – hadden kunnen hebben. Volgt u me nog? Ik neem het u absoluut niet kwalijk als dat niet het geval is.

undefined

Ronde 6 - Start GM Dennis de Vreugt - Eelke de Boer

undefinedUniversity Challenge

Nadat de openingszet verricht was door Sibrand Poppema, begon vandaag dan eindelijk de match tussen de Vreugt en de Boer. Beide spelers speelden duidelijk voor de winst, een lust voor het oog als organisator en toeschouwers. Toen de boel op de damevleugel ontbrandde bleek dat Dennis het handiger had neergezet, waarna Eelke nog lang verdedigde, maar de uiteindelijke overwinning van de Vreugt geen verrasing was.

A-Groep

Het kan verkeren. Veel strijd vandaag, bijvoorbeeld op bord 1 tussen Tiviakov en Plat.

Column # 5 - Ratingfetisjisme

Voordat je collega-schaker vraagt of je iets wil drinken en informeert naar je zieke moeder, vraagt hij: ‘Wat is je nieuwe rating?’. De schaker die negen puntjes gezakt is op de nieuwe ratinglijst, overweegt z’n huis te verkopen en voorgoed te vertrekken naar het buitenland. Veertien puntjes gestegen? De kratten champagne worden aangesleept en meneer durft zich weer te vertonen op de club.  

De ratingterreur viert hoogtij in de schaaksport. Een teamgenoot van me verloor laatst een zeeslang en feliciteerde netjes z’n tegenstander. Het eerste dat die vroeg was: ‘Wat is je rating?’ Mijn teamgenoot maakte z’n Elo-rating bekend, en de reactie van de andere kant van het bord was veelzeggend: ‘Oh, dan win ik maar vier ratingpunten.’

undefined

Ronde 5

Remises zonder strijd zijn helaas niet zelden gezien op schaaktoernooien, zo ook niet op het Schaakfestival Groningen. Dat Plat als koploper remise neemt tegen de nummer 1 op de plaatsingslijst, Turov, is zeker te begrijpen. En van Turov, die met zwart het spel zou moeten maken, snap je het ook, aangezien er nog 4 ronden volgen. Gelukkig wel wat strijd op de andere borden, alhoewel ook Bok-Pruijssers en Srivatshav - Kryakvin weinig om het lijf hadden. Postny pleegde een theoretisch pionoffer tegen Tiviakov, maar Tivi gaf de pion op het juiste moment terug, waarna er niet veel meer in de stelling zat, ook remise dus. De eerste remise waarbij ook een andere uitslag realistisch was, was die tussen Schoppen en Ernst. Schoppen speelde vorig jaar de sterren van de hemel in Groningen en is tot nu toe ook goed bezig, zo dwong hij Ernst tot nauwkeurig spel in een eindspel. Dat deed Ernst en meer dan 'een prettig voordeeltje' zat er uiteindelijk niet in voor Casper, die nu in de subtop blijft staan op een punt van Plat.

Column # 4 - Alpha aapje

December is altijd een beetje een vreemde maand. Vage nostalgische gedachten worden vakkundig weggezopen en het lege gevoel in je maag efficiënt weggewerkt met herten of ganzen. Intussen komen we samen met diegenen die we normaal gesproken zoveel mogelijk vermijden; onze familie. Een maand van tegenstrijdigheden dus, en dat gold deze december zeker ook voor de schaakwereld. Terwijl in Londen tijdens de Chess Classis de beste schakers ter wereld de ene na de andere remise speelden, versloeg ergens op het internet of in de cloud AlphaZero op meedogenloze wijze de tot nu toe beste schaakcomputer ter wereld, Stockfish.

Zo geestdodend als de partijen van de mensen waren, zo opwindend waren de kunststukjes van AlphaZero. Terwijl Magnus Carlsen met zijn slechtste partij in jaren, die tegen Ian Nepomniachtchi, bewees een sterveling te zijn, werd Alpha Zero 'buitenaards' en 'alien' genoemd. Andere commentatoren vonden juist dat Alpha (ik mag Alpha zeggen) heel 'menselijk' speelde, waarmee werd aangetoond dat niemand precies wist wat hier gebeurde. Over één ding waren de kenners het eens: zoiets was nog nooit vertoond. 

undefined

Eenzame koploper met Kerst

Het topduel van deze ronde ging tussen de twee koplopers Kryakvin en Plat. Plat zette de partij rustig op, maar toen Kryakvin op b7 pakte besloot hij ook voor de winst te spelen. Dit lukte en zo hebben we al na 4 ronden een eenzame koploper. undefined

Column # 3 - Een Amerikaan


Maurice Ashley is een Amerikaan. Maurice houdt van schaken, van de vrouwtjes, van dansen en van zichzelf. Ook houdt Maurice van het becommentariëren van schaakpartijen. Maar nog meer dan dat alles houdt Maurice van geld. Als hij een grootmeester een goede zet ziet doen, noemt hij dat de ‘money move’. Als een partij beslist is, schreeuwt hij: ‘That is money, baby!’

Maurice Ashley is een Amerikaan. Maurice houdt van centjes. Op internet staat een filmpje waarin hij een klas van een basisschool in een achterstandsbuurt ergens in de V.S. toespreekt. Passie is leuk en aardig, maar geld daar draait het om, is de boodschap van Maurice. Meer dan de helft van z’n verhaal gaat over geld verdienen en dat je kan bereiken wat je wil bereiken als je dat maar graag genoeg wil. Maurice heeft bereikt wat hij wil bereiken, namelijk rijk worden, en dat mag de wereld best weten.

undefined

Dag 2 (Ronde 2 en 3)

Ronde 2
In de A-groep opnieuw geen ronde van enorme verrassingen, al waren er wel wat zwart-remises voor grootmeesters op de hogere borden. Migchiel de Jong had misschien op meer dan dit halfje mogen hopen tegen Postny. Hij volgde naar eigen zeggen lang een partij van Dubov, die hij in een half uurtje voorbereiding nog langs had zien komen. Pakte dapper niet de kwaliteit, maar blokkeerde het zwarte centrum en verkreeg wat voordeel. Toch hield de Grootmeester het uitstekend gelijk. Een waar spektakel kwam op het bord tussen Hommes en Zelbel, Renze Rietveld levert commentaar:

Ronde 1

Vorig jaar begon de eerste ronde met veel verrassingen, dit jaar waren de uitslagen meer in lijn met dr. ELO. Desondanks wisten een aantal lager gerate spelers te winnen: Rahul van GM Kislinsky, Weggen van IM Lubbe en Hommes van WCM Sapale. Spectaculaire partijen waren er onder andere van GM Ernst (die overtuigend zijn dame offerde voor twee lopers) en van GM Kryakvin, die met zwart duidelijk liet zien hoe je het loperpaar moet benutten in een Siciliaanse partij. De meeste favorieten wisten dus te winnen, al heeft Tiviakov wellicht al veel energie verbruikt in een technisch dubbel toreneindspel dat hij na een lange manouevreerfase naar zich toe wist te trekken.

Foto's Harry Gielen Dag 1

Column # 2 - Bord voor je kop


Schakers zijn rare wezens. Als u dat niet wist, kijkt u dan maar eens rustig om u heen door de toernooizaal. Ziet u die jongen in dat trainingjackje heen en weer wiegen met z’n hoofd? Neus bijna op het bord en dan weer naar achteren, alsof het een Tibetaanse monnik is? En daar, verderop, kijk maar eens goed. Ziet u die man met die grijze snor die na elke zet telkens al zijn stukken recht zet?

Iedereen die in competitieverband schaakt weet dat allerhande zenuwtrekjes, rare gewoontes en bijgeloof achter het bord aan de orde van de dag zijn. Vreemd is dit natuurlijk niet: er staat tenslotte prestige en ratingpunten op het spel en de adrenaline giert door je lijf. Tegelijkertijd word je geacht stil achter je bord te zitten alsof er niets aan de hand is.

undefined

Column # 1 – Schaken, een sport?


Elk jaar wanneer ik de toernooizaal kom binnenlopen, moet ik weer even wennen aan het geboden tafereel. Schaken onder tl-licht, in een sporthal? Schaken op een plek waar normaalgesproken wordt gerend, geschreeuwd en het zweet van de voorhoofden klotst? Horen schaaktoernooien niet thuis op een sociëteit met eikenhouten tafels, waar serieus kijkende mannen in driedelig pak met sigaar in de hand plechtig hun zetten doen?

‘Schaken is alles: kunst, wetenschap en sport’, zei Anatoly Karpov. Kunst, jazeker. Elke schaker die weleens met een woeste mataanval heeft gewonnen zal zijn partij als een waar kunstwerk beschouwen, vergelijkbaar met de ‘action-painting’ van Jackson Pollock. De schaker die liever een pionnetje wint in het middenspel en dat verzilvert in het eindspel, zal zich meer verwant voelen met de 17e-eeuwse meesters. Zorgvuldige techniek, eindeloos geduld, alles voor een prachtig eindresultaat. Ik zie Karpov al voor z’n ezel staan met schilderhoed op en penseel in de hand. Nog een stipje hier, een streekje daar…

undefined  

Maak kennis met... Sipke Ernst

GM Sipke Ernst (1979) divides his time about equally between playing chess and coaching. He moved to Groningen as a student, holds an MA degree in Dutch Language and Culture from the University of Groningen, and can definitely be called a ‘local hero’. The six-time Chess Festival winner plays for chess club Groninger Combinatie. Winning several tournaments around the world and playing in the German, Belgian, French, and Spanish league, he is, however, not just a local hero. This year he became second in the Dutch Championships, just missing the title after a hard-fought tie-break against Loek van Wely. As a chess coach Ernst is very active too, coaching – mostly young - players from a wide variety of countries such as India, South-Africa, the U.S., and Germany. With his experience and a rating of 2532 it’s fair to say that he might also be one of the favourites to win this year’s edition of the Chess Festival.undefined

How would you describe your playing style? Has it changed during the course of years?
My playing style is 'jazzy'. When I was young I played like a bulldozer. 

A chess game can be quite stressful. How do you cope with that?
I actually wish I experienced a bit more stress during a game… 

Nieuwere berichten → Home ← Oudere berichten

Speelzaal

Sportcentrum RUG & Hanze
Blauwborgje 16, 9747 AC Groningen
Tel: 050 363 8063

Hotels

De organisatie heeft geen officieel toernooihotel. Via onze sponsor www.hotels.nl worden wisselende acties aangeboden. Uiteraard zullen we u verder bij vragen zo goed mogelijk helpen.

INSCHRIJVING

Informatie staat op de pagina van de groepen.

Betalingen

Inschrijfgeld overmaken, onder vermelding van naam/namen deelnemer(s) naar: NL26 INGB 0007 1113 01 t.n.v. Stichting Schaakfestival Groningen.

Contact

Toernooidirecteur: Koen Lambrechts
Tel: +31 (0)6 17650767

Schaakfestival Groningen 2018
DagOpen Toernooi A, B, CVierkampCompactStudententoernooiJeugd Grand PrixUniversity ChallengeCommentaar
22-12-2018Ronde 1Ronde 1
23-12-2018Ronde 2 en 3Ronde 2Hele toernooi
24-12-2018Ronde 4Ronde 3
25-12-2018Een gezegend Kerstfeest!
26-12-2018Ronde 5Ronde 1
27-12-2018Ronde 6Ronde 2Ronde 1
28-12-2018Ronde 7Ronde 3Hele toernooiRonde 2Gert Ligterink
29-12-2018Ronde 8Ronde 4Ronde 3Gert Ligterink
30-12-2018Ronde 9Ronde 5Ronde 4Gert Ligterink

Open A (>2000)

Totaal prijzengeld: > € 6000,-
Eerste prijs: € 1800,-
Damesprijs: € 400,-
Inschrijfgeld voor 15 december: € 64,-
Inschrijfgeld na 15 december (alleen contant in de zaal): € 70,-
GM's, IM's en WGM's vrij.

Open B (<2100 en >1600)

Totaal prijzengeld: € 1500,-
Inschrijfgeld voor 15 december: € 64,-
Inschrijfgeld na 15 december (alleen contant in de zaal): € 70,-

Open C (<1700)

Totaal prijzengeld: € 750,-
Inschrijfgeld voor 15 december: € 64,-
Inschrijfgeld na 15 december (alleen contant in de zaal): € 70,-

Bij onvoldoende deelname kunnen de groepen B en C worden samengevoegd.
Let op: in de groepen A, B en C is het inschrijfgeld voor Nederlanders die geen lid zijn van de KNSB € 7,50 hoger.

Bye

In het Open A is een bye (half punt) mogelijk in één van de ronden 1 t/m 3. In het Open B en Open C is een bye (half punt) mogelijk in één van de ronden 1 t/m 5. Deze bye dient op het inschrijfformulier te worden aangevraagd én per email voorafgaand aan het toernooien te worden bevestigd. Afwezigheid in een latere ronde levert 0 punten op, maar is, mits van te voren aangegeven, toegestaan.

Data en speeltijden

Alle groepen: 9 ronden Zwitsers.

22 december 11.00 - 12.00 uur Registratie
22 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 1
23 december 10.00 - 16.00 uur Ronde 2
23 december 17.00 - 23.00 uur Ronde 3
24 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 4
25 december   Rustdag
26 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 5
27 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 6
28 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 7
29 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 8
30 december 11.00 - 17.00 uur Ronde 9
30 december ± 18.00 uur Prijsuitreiking

Speeltempo: 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij + een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1.

Vierkampen

Groepen van 4 op basis van rating. Verzoeken om niet bij elkaar ingedeeld te worden kunnen worden doorgegeven via info@chessfestival.nl

Prijzengeld per groep: € 45,-
Inschrijfgeld: € 15,- (voor Nederlanders die geen lid zijn van de KNSB is het inschrijfgeld € 22,50)

Data en speeltijden

22 december 11.00 - 12.00 uur Registratie
22 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 1
23 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 2
24 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 3
  Na afloop van de laatste partij Prijsuitreiking

Speeltempo: 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij + een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1.

Groningen Compact

Vijf ronden Zwitsers in groepen van ongeveer 40 spelers, op speelsterkte ingedeeld.
Eerste prijs in elke groep: € 200,-
Prijzengeld per groep: € 600,-
Inschrijfgeld voor 19 december: € 35,-
Inschrijfgeld na 19 december (alleen contant in de zaal): € 40,-
(voor Nederlanders die geen lid zijn van de KNSB is het inschrijfgeld € 7,50 hoger)

Bye

Een bye (half punt) is alleen mogelijk op 26 december (ronde 1) Deze bye dient op het inschrijfformulier te worden aangevraagd én per email voorafgaand aan het toernooien te worden bevestigd.

Data en speeltijden

26 december 11.00 - 12.00 uur Registratie
26 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 1
27 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 2
28 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 3
29 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 4
30 december 11.00 - 17.00 uur Ronde 5
  ± 18.00 uur Prijsuitreiking

Speeltempo: 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij + een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1.

Studententoernooi

Wie?
Dit toernooi wordt georganiseerd voor iedereen die wel eens op internet, thuis, in een café of waar dan ook schaakt. Iedere student (Rijksuniversteit Groningen (inclusief PhD), Hanze Hogeschool Groningen, Stenden Groningen) die geen FIDE- of KNSB-rating heeft kan deelnemen. Voor iedere vereniging mag er 1 speler meespelen met een rating van <1501; deze speler kan geen individuele prijzen winnen, maar hij kan wel delen in de verenigingsprijs. Als 'rating' je niets zegt dan heb je er waarschijnlijk geen en hoef je je er ook niet druk over te maken.

Hoe?
Deelname is gratis en je kunt je aanmelden per e-mail via info@chessfestival.nl onder vermelding van je naam en studentnummer. Om bij te dragen in de strijd om de verenigingsprijs moet je ook je studenten- of studievereniging doorgeven. Om je deelname te bevestigen moet je je op 23 december om 11.45 registreren in de speelzaal; neem je studentenkaart mee.

Prijzen
Individuele prijzen: 1.€150 2.€75 3.€50

Verenigingsprijs: €120 (hiervan gaat de helft naar de spelers en de helft naar de vereniging)

Regels:
In het geval van een gedeelde 1ste, 2de of 3de plaats worden de prijzen gedeeld. Regels voor de verenigingsprijs: de punten van de 3 best scorende spelers per vereniging worden opgeteld. De hoogst scorende vereniging wint.

Waar?
Sportcentrum RUG & Hanze
Blauwborgje 16, 9747 AC Groningen

Data en speeltijden

Data en tijden volgen.

img02

Grand Prix Jeugd

In het Noorden wordt voor de jongere jeugd al vele jaren een cyclus van Grand Prix-toernooien georganiseerd. De belangstelling hiervoor is zo groot dat het aantal toernooien zijn maximum heeft bereikt. Ook tijdens het Schaakfestival Groningen zal een Grand Prix plaatsvinden en wel op vrijdag 28 december!
Meer informatie: hier

img06

After Chess

Ook dit jaar zal er tijdens het Schaakfestival weer een After Chess-programma worden georganiseerd in schaakcafé Proeflokaal Hooghoudt (Zuiderdiep 61, 9711 HC Groningen). Voor het programma verwijzen we naar de Facebook-pagina van Proeflokaal Hooghoudt.

img01

Sporten

Het Schaakfestival Groningen is te gast in het studentensportcomplex. Een goed moment om naast de geest, ook het lichaam te trainen. Tijdens het toernooi zal er mogelijkheid zijn om te squashen en te zaalvoetballen.


Partners

Partner Partner Partner

Sponsoren

sponsor