22 t/m 30 December 2018

Chess Festival Groningen

English Language English
Inschrijven >

Nieuws

Prijzen!

Het Groninger Chess Festival is ook dit jaar weer gul met het prijzengeld. In groep A stelt de organisatie in totaal ruim €6000 beschikbaar aan prijzen. De winnaar krijgt €1800 en voor de beste dame ligt een bonus van €400 te wachten. Het overige deel van de prijzenpot zal zoals te doen gebruikelijk verdeeld worden onder de overige ereplaatsen en een ratingprijs. Het Chess Festival Groningen is daarmee een van de open toernooien in Nederlands met de hoogste prijzengeld, en dat ziet men terug in het sterke deelnemersveld. De prijzenpot wordt mogelijk gemaakt door onze sponsoren Rijksuniversiteit Groningen, Gemeente Groningen en Hotels.nl.

Ivan Sokolov en Lucas van Foreest kruisen degens in Groningen

Ivan Sokolov en Lucas van Foreest spelen dit jaar de University Challenge op het Chess Festival Groningen. De twee Grootmeesters kruisen de degens in een match van vier partijen, van donderdag 27 december tot en met zondag 30 december. Het is alweer de tiende keer dat de clash tussen ervaring en toekomst in het kader van de University Challenge plaatsheeft. Behalve het verschil in leeftijd zijn er ook de nodige gelijkenissen tussen de twee. Zowel Sokolov als Van Foreest zijn 'characters' met een flinke dosis branie, die goed gekleed door het leven gaan. Beiden spelen compromisloos schaak, waarbij complicaties op het bord niet geschuwd worden. Al met al ingredienten voor een interessant treffen aan het eind van het jaar in Groningen.

Inschrijving geopend!

De inschrijving voor het Chess Festival Groningen 2018 is geopend. Als u op de gele banner rechts bovenaan de website klikt, wijst de rest zich vanzelf.

Toch nog wat aanvullende info: Het toernooi begint op zaterdag 22 december en duurt tot en met zondag 30 december. Zoals gebruikelijk is de eerste kerstdag, dinsdag 25 december, een vrije dag. Het Open Toernooi bestaat uit 9 ronden Zwitsers. Op zondag 23 december vinden twee ronden plaats op één dag. Nadere informatie over het speelschema, en bijvoorbeeld het tijdstip van registratie op de openingsdag, vindt u onder de balken bovenaan deze website.

Data bekend van het Chess Festival Groningen 2018

De data van de komende editie van het Chess Festival Groningen zijn bekend! Traditioneel wordt dit toernooi - met haar lange, boeiende historie - gehouden rondom kerst, en dit jaar is daarop geen uitzondering. De organisatie heeft ervoor gekozen het toernooi plaats te laten vinden van zaterdag 22 december tot en met zondag 30 december. Zoals gebruikelijk is de eerste kerstdag, dinsdag 25 december, een vrije dag. Het Open Toernooi bestaat uit 9 ronden Zwitsers.

De A-groep bestaat ook dit jaar uit sterke grootmeesters uit binnen- en buitenland, alsmede IM's, FM's, normjagers en ambitieuze clubschakers. De B-groep biedt plek aan een ieder die wellicht niet tegen de grootmeesters is opgewassen, maar wel 9 ronden competitief wil schaken. Daarnaast kunt u er, zoals u van ons gewend bent, ook voor kiezen alleen voor óf na kerst te schaken, in de zogenoemde Vierkamp of Compact Groep. Op zondag 23 december vinden twee ronden plaats op één dag. Over de precieze invulling van de extra festiviteiten, zoals de deelnemers aan de jaarlijkse match (University Challenge) en het Studententoernooi, volgt nadere informatie op onze website, Facebook en Twitter.

De inschrijving opent binnen afzienbare tijd, maar uw agenda kunt u alvast trekken. We hopen u te zien rondom de kerst in Groningen!

Koen Lambrechts, Toernooidirecteur Schaakfestival Groningen

Johnny Albadeen wint GP Chessfestival

De Grand Prix van het Chessfestival Groningen is gewonnen door Johnny Albadeen.

Na een nachtje goed slapen blik ik tevreden terug naar de GP Schaakfestival 2017.

Een week vooraf gaand aan de GP staan er nog niet heel veel namen op de aanmeldpagina. O, gaat het wel goed komen? En hoeveel setjes bekers moeten er besteld worden? Is er wel voldoende uitdaging voor de jeugdschakers die zijn aangemeld? Ondertussen zijn enkele jeugdleiders druk aan het mailen geslagen met hun achterban. Of ze toch geen zin hebben om te gaan deelnemen. En als ze dan kwamen, konden ze ook gelijk een kijkje nemen bij het grote toernooi.

Lees verder

Groninger Praatschaakkampioenschap + After Chess

Het Praatschaakkampioenschap, gepresenteerd en becommentarieerd door Jan Joris Groenewold, tussen Sipke en Jorden is gewonnen door de jongeling Jorden. In de eerste partij leek wit (Jorden) zwart de nodige problemen te bezorgen in het Schots, maar Sipke kwam sterk terug en bereikte een gelijk eindspel. In de tweede partij leek Sipke het betere van het spel te hebben, maar toen hij een stuk offerde begon Jorden ineens erg sterk te spelen. Jorden gaf uiteindelijk het stuk terug voor een beter eindspel en dit bleek, in combinatie met zijn tijdsvoordeel, genoeg om te winnen: 1.5 - 0.5. Belangrijke(r) nog: De jury, bestaande uit alle toeschouwers, gaven Jorden ook de prijs voor beste 'trashtalker' van de avond.undefinedToch was niet Jorden, maar Café Hooghoudt de grootste winnaar van de avond, want deze kroeg liet maar eens zien dat hier geschaakt kan worden op ieder niveau en in elke vorm. Daarom ook organiseert het café gedurende het Schaakfestival het 'After Chess programma':

24 Dec.: Fischer Random schaak (Chess960).
25 Dec.: Kerst, Hooghoudt Proeflokaal gesloten.
26 Dec.: Strategschaak.
27 Dec.: SISSA Kerst Blitz.(www.jsvsissa.nl)
28 Dec.: Hands & Brains.
29 Dec.: Doorgeefschaak.

Alle activiteiten beginnen rond 20:30
Schaakcafé Hooghoudt Proeflokaal:
Gedempte Zuiderdiep 61, 9711 HC Groningen.

Open B en C samengevoegd

De organisatie heeft in overleg met de arbiters besloten om B en C groep samen te voegen. Er zullen prijzen te verdienen zijn voor verschillende ratinggroepen, zodat de C-spelers ook een eerlijke kans hebben om te strijden voor een prijs.

University Challenge

Ook dit jaar zal er weer een match plaatsvinden tijden het schaakfestival Groningen. Grootmeester en dubbel Europees jeugdkampioen Dennis de Vreugt wordt uitgedaagd door Eelke de Boer. Eelke is één van de vele Groningse talenten en won dit jaar nog bijna zelf een Europese jeugdtitel. Hij zal zeker willen laten zien dat hij het niveau van Europees kampioenen aan kan! De twee zullen van 27 - 30 december iedere dag een klassieke partij spelen.

Ook dit jaar een schaakwinkel!

Jozias Hillenkamp is er weer met zijn uitgebreide schaakwinkel, onder de nieuwe naam “468 Chess”. Nog steeds ondernemend in schaakland en innovatief in de schaakmarkt met de spelvarianten Raindropchess en Square4Chess. Hij heeft in Schaak en Go winkel het Paard uit Amsterdam, een partner gevonden die de nieuwe schaakboektitels en – software gaat aanleveren. Een prachtige samenwerking om een hoog service niveau te bereiken: 8 dagen lang snuffelen in de nieuwste schaakliteratuur van gerenommeerde uitgeverijen en kennismaken met het nieuwe DGT Smart board, Square4Chess en ColorChess.undefined

De boekenverkoop start al op vrijdag de 22ste, terwijl de verdere opbouw met de andere producten ook nog op zaterdag zal plaatsvinden. Naast de “toernooischaakwinkel” komt een informatiestand rond een groot schaakonderzoek van de RUG.
468Chess is onderdeel van: www.468innovation.com
Vragen over assortiment: 06 – 3484 7407

Tweede editie Studententoernooi

Het studentenschaakkampioenschap van Groningen is bedoelt voor thuis-, kroeg- en internetschakers die niet actief zijn bij een schaakvereniging. De hoofdprijs van €150 is gegarandeerd en deelname is gratis.

undefined

Vorig jaar sleepte Arno Holtrop de hoofdprijs ter waarde van 75 bier in de wacht, en trokken FMF en HCSA aan het langste eind in de verenigingsstrijd. Wie verslaat hen dit jaar?

Alle informatie is te vinden onder 'Studententoernooi.'

Groninger Praatschaakkampioenschap

Het Groninger Praatschaakkampioenschap
Woensdag 13 december 20:00
Twee partijen van 15 minuten per persoon
Live commentaar Jan Joris Groenewold


Proeflokaal Hooghoudt, Gedempte Zuiderdiep 61
Gratis entree en 1 gratis consumptie

Jorden van Foreest                                                      Sipke Ernst

undefined

 

 

 

Ding dong!

De dagen worden korter en met enige verbeelding kun je de kerstklokken al horen luiden... het Schaakfestival in Groningen staat alweer bijna voor de deur! En wat kan er nou een betere manier zijn om deze donkere dagen door te brengen dan door het spelen van een een paar mooie schaakpartijen? U heeft de keuze tussen het spelen in een van de open groepen (negen ronden), een vierkamp (drie) of een compactgroep (5). En als je student bent aan de RUG en beginnend schaker kun je gratis meedoen aan het Studententoernooi.

Zoals gebruikelijk wordt het toernooi gehouden van 22 tot en met 30 december. Deze keer spelen we het gehele toernooi weer op de vertrouwde locatie van de ACLO op het Zerniketerrein. Op de ACLO hopen we weer een horde enthousiaste schakers van heinde en verre te mogen verwelkomen. Nog niet overtuigd? Wij bieden: live commentaar, dagelijkse verslagen, schaakstands, Kerstblitz, After Chess in café Proeflokaal Hooghoudt en bovenal een gezellige sfeer. Wees erbij!

Home ← Oudere berichten

Speelzaal

Sportcentrum RUG & Hanze
Blauwborgje 16, 9747 AC Groningen
Tel: 050 363 8063

Hotels

De organisatie heeft geen officieel toernooihotel. Via onze sponsor www.hotels.nl worden wisselende acties aangeboden. Uiteraard zullen we u verder bij vragen zo goed mogelijk helpen.

INSCHRIJVING

Informatie staat op de pagina van de groepen.

Betalingen

Inschrijfgeld overmaken, onder vermelding van naam/namen deelnemer(s) naar: NL26 INGB 0007 1113 01 t.n.v. Stichting Schaakfestival Groningen.

Contact

Toernooidirecteur: Koen Lambrechts
Tel: +31 (0)6 17650767

Schaakfestival Groningen 2018
DagOpen Toernooi A, B, CVierkampCompactStudententoernooiJeugd Grand PrixUniversity ChallengeCommentaar
22-12-2018Ronde 1Ronde 1
23-12-2018Ronde 2 en 3Ronde 2Hele toernooi
24-12-2018Ronde 4Ronde 3
25-12-2018Een gezegend Kerstfeest!
26-12-2018Ronde 5Ronde 1
27-12-2018Ronde 6Ronde 2Ronde 1
28-12-2018Ronde 7Ronde 3Hele toernooiRonde 2Gert Ligterink
29-12-2018Ronde 8Ronde 4Ronde 3Gert Ligterink
30-12-2018Ronde 9Ronde 5Ronde 4Gert Ligterink

Open A (>2000)

Totaal prijzengeld: > € 6000,-
Eerste prijs: € 1800,-
Damesprijs: € 400,-
Inschrijfgeld voor 15 december: € 64,-
Inschrijfgeld na 15 december (alleen contant in de zaal): € 70,-
GM's, IM's en WGM's vrij.

Open B (<2100 en >1600)

Totaal prijzengeld: € 1500,-
Inschrijfgeld voor 15 december: € 64,-
Inschrijfgeld na 15 december (alleen contant in de zaal): € 70,-

Open C (<1700)

Totaal prijzengeld: € 750,-
Inschrijfgeld voor 15 december: € 64,-
Inschrijfgeld na 15 december (alleen contant in de zaal): € 70,-

Bij onvoldoende deelname kunnen de groepen B en C worden samengevoegd.
Let op: in de groepen A, B en C is het inschrijfgeld voor Nederlanders die geen lid zijn van de KNSB € 7,50 hoger.

Bye

In het Open A is een bye (half punt) mogelijk in één van de ronden 1 t/m 3. In het Open B en Open C is een bye (half punt) mogelijk in één van de ronden 1 t/m 5. Deze bye dient op het inschrijfformulier te worden aangevraagd én per email voorafgaand aan het toernooien te worden bevestigd. Afwezigheid in een latere ronde levert 0 punten op, maar is, mits van te voren aangegeven, toegestaan.

Data en speeltijden

Alle groepen: 9 ronden Zwitsers.

22 december 11.00 - 12.00 uur Registratie
22 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 1
23 december 10.00 - 16.00 uur Ronde 2
23 december 17.00 - 23.00 uur Ronde 3
24 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 4
25 december   Rustdag
26 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 5
27 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 6
28 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 7
29 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 8
30 december 11.00 - 17.00 uur Ronde 9
30 december ± 18.00 uur Prijsuitreiking

Speeltempo: 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij + een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1.

Vierkampen

Groepen van 4 op basis van rating. Verzoeken om niet bij elkaar ingedeeld te worden kunnen worden doorgegeven via info@chessfestival.nl

Prijzengeld per groep: € 45,-
Inschrijfgeld: € 15,- (voor Nederlanders die geen lid zijn van de KNSB is het inschrijfgeld € 22,50)

Data en speeltijden

22 december 11.00 - 12.00 uur Registratie
22 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 1
23 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 2
24 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 3
  Na afloop van de laatste partij Prijsuitreiking

Speeltempo: 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij + een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1.

Groningen Compact

Vijf ronden Zwitsers in groepen van ongeveer 40 spelers, op speelsterkte ingedeeld.
Eerste prijs in elke groep: € 200,-
Prijzengeld per groep: € 600,-
Inschrijfgeld voor 19 december: € 35,-
Inschrijfgeld na 19 december (alleen contant in de zaal): € 40,-
(voor Nederlanders die geen lid zijn van de KNSB is het inschrijfgeld € 7,50 hoger)

Bye

Een bye (half punt) is alleen mogelijk op 26 december (ronde 1) Deze bye dient op het inschrijfformulier te worden aangevraagd én per email voorafgaand aan het toernooien te worden bevestigd.

Data en speeltijden

26 december 11.00 - 12.00 uur Registratie
26 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 1
27 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 2
28 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 3
29 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 4
30 december 11.00 - 17.00 uur Ronde 5
  ± 18.00 uur Prijsuitreiking

Speeltempo: 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij + een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1.

Studententoernooi

Wie?
Dit toernooi wordt georganiseerd voor iedereen die wel eens op internet, thuis, in een café of waar dan ook schaakt. Iedere student (Rijksuniversteit Groningen (inclusief PhD), Hanze Hogeschool Groningen, Stenden Groningen) die geen FIDE- of KNSB-rating heeft kan deelnemen. Voor iedere vereniging mag er 1 speler meespelen met een rating van <1501; deze speler kan geen individuele prijzen winnen, maar hij kan wel delen in de verenigingsprijs. Als 'rating' je niets zegt dan heb je er waarschijnlijk geen en hoef je je er ook niet druk over te maken.

Hoe?
Deelname is gratis en je kunt je aanmelden per e-mail via info@chessfestival.nl onder vermelding van je naam en studentnummer. Om bij te dragen in de strijd om de verenigingsprijs moet je ook je studenten- of studievereniging doorgeven. Om je deelname te bevestigen moet je je op 23 december om 11.45 registreren in de speelzaal; neem je studentenkaart mee.

Prijzen
Individuele prijzen: 1.€150 2.€75 3.€50

Verenigingsprijs: €120 (hiervan gaat de helft naar de spelers en de helft naar de vereniging)

Regels:
In het geval van een gedeelde 1ste, 2de of 3de plaats worden de prijzen gedeeld. Regels voor de verenigingsprijs: de punten van de 3 best scorende spelers per vereniging worden opgeteld. De hoogst scorende vereniging wint.

Waar?
Sportcentrum RUG & Hanze
Blauwborgje 16, 9747 AC Groningen

Data en speeltijden

Data en tijden volgen.

img02

Grand Prix Jeugd

In het Noorden wordt voor de jongere jeugd al vele jaren een cyclus van Grand Prix-toernooien georganiseerd. De belangstelling hiervoor is zo groot dat het aantal toernooien zijn maximum heeft bereikt. Ook tijdens het Schaakfestival Groningen zal een Grand Prix plaatsvinden en wel op vrijdag 28 december!
Meer informatie: hier

img06

After Chess

Ook dit jaar zal er tijdens het Schaakfestival weer een After Chess-programma worden georganiseerd in schaakcafé Proeflokaal Hooghoudt (Zuiderdiep 61, 9711 HC Groningen). Voor het programma verwijzen we naar de Facebook-pagina van Proeflokaal Hooghoudt.

img01

Sporten

Het Schaakfestival Groningen is te gast in het studentensportcomplex. Een goed moment om naast de geest, ook het lichaam te trainen. Tijdens het toernooi zal er mogelijkheid zijn om te squashen en te zaalvoetballen.


Partners

Partner Partner Partner

Sponsoren

sponsor